Belastingaangifte doen

Welke kosten bij aankoop van een woning zijn fiscaal aftrekbaar?
Sinds 1 maart jl. is het weer mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting 2016 in te (laten) vullen. Dit kan via het onlineplatform op Mijn Belastingdienst, met de mobiele app van de Belastingdienst of u laat het door uw belastingconsulent verzorgen.

Vanaf 2016 is de vooraf ingevulde aangifte voor degene die zelf hun aangifte invullen niet meer optioneel maar verplicht. U hoeft de aangifte alleen nog maar te controleren en waar nodig aan te vullen. Onze ervaring is dat in een aantal gevallen het extra loont als u de vooraf ingevulde aangifte kritisch beoordeeld zoals bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning. De aftrekbare kosten bij aankoop van een woning vormt dit jaar een speerpunt van de Belastingdienst waar extra op gecontroleerd gaat worden.

Hebt u in 2016 een woning gekocht of uw hypotheek overgesloten, dan hebt u diverse kosten moeten maken voor het verkrijgen van de financiering. Veel van deze kosten zijn fiscaal in aftrek te brengen.

Kosten: Fiscaal aftrekbaar?
Bouwkundig rapport voor Nationale Hypotheek Garantie Ja
Taxatiekosten voor verkrijging hypotheek Ja
Notariskosten voor hypotheekakte Ja
Notariskosten voor koopakte Nee
Bemiddelingskosten voor het verkrijgen van een financiering Ja
Makelaarsprovisie Nee
Kosten voor aanvraag Nationale Hypotheek Garantie Ja
Bouwrente Ja

Ook als u kosten hebt gemaakt voor het verkrijgen van een lening voor uw eigen woning van een familielid. Bijvoorbeeld om door een professionele partij een overeenkomst van geldlening op te laten stellen, dan zijn ook deze kosten fiscaal aftrekbaar. Dit geldt tevens voor de premie die u betaalt als u een verzekering heeft afgesloten om de maandlasten te kunnen blijven voldoen bij arbeidsongeschiktheid.

Wanneer kunt u de belastingaanslag verwachten?
Dient u uw aangifte vóór 1 april in, dan garandeert de Belastingdienst uw teruggave vóór half juli. Moet u een bedrag betalen, dan is inleveren vóór 1 mei aan te bevelen zodat geen belastingrente in rekening wordt gebracht. De belastingrente kan ook worden voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen.