Bel ons

040 - 222 21 12

Negatieve spaarrente; wat betekent dat voor u!

De krantenkoppen liegen er niet om: spaarders worden binnenkort geconfronteerd met negatieve spaarrente. Plat gezegd betekent dit dat u de bank geld moet betalen voor het stallen van uw zuurverdiende spaarcenten, in plaats van dat u hiervoor geld ontvangt. Dat is historisch een ongekend fenomeen wat niemand ooit voor mogelijk heeft gehouden. Toch valt het niet uit te sluiten dat banken de spaarrentes tot onder nul verlagen.

Hoe een negatieve spaarrente in de praktijk zal werken, weten we nog niet. Het roept in ieder geval een hoop vragen op. Geldt een negatieve rente alleen boven een bepaald spaarsaldo? Is het alleen van toepassing op spaarrekeningen of ook op betaal- en effectenrekeningen? Welke bank durft überhaupt haar nek uit te steken en als eerste een negatieve rente in rekening te brengen?

In de oude sok

Moeten we nu echt onze spaarcenten gaan opbergen in onze ‘oude sok’ of gaan begraven onder de grond? Laten we eerst wat alternatieven bekijken. Zo is het natuurlijk een mogelijkheid om de (hypotheek)schuld af te lossen of het vermogen gaan beleggen, maar daar zijn uiteraard de nodige risico’s aan verbonden.

Maar is beleggen wel zo risicovol? Want door de eerdergenoemde krantenkoppen, kunnen we toch wel stellen dat sparen, onder de actuele economische omstandigheden, zeker zo risicovol is als beleggen. Als u spaart weet u namelijk één ding zeker: rekening houdend met inflatie en belasting bent u niet in staat om het kapitaal intact te houden. U teert dus in op uw vermogen. Hierdoor kan de haalbaarheid van uw toekomstige wensen en doelstellingen in gevaar komen. Dat is ook risico!

Beleggen dan?

Is beleggen dan de uitkomst. Beleggen op de beurs is niet voor iedereen en niet in elke situatie geschikt. Maar voor veel spaarders kan het wel degelijk uitkomst bieden. De lange termijn risico’s zijn vaak veel minder groot dan gedacht. Om dit vast te kunnen stellen is goede informatieverstrekking essentieel. Als belegger moet u uw doelen scherp stellen en een lange adem hebben. Het is de waan van de dag die het sentiment bepaalt en waardoor de lange termijn nogal eens uit het oog wordt verloren.

Tipje van de sluier

Door het aanhouden van een lange beleggingshorizon en het spreiden van de inleg, zijn risico’s tot een minimum te beperken. Als u gedurende een lange tijd op periodieke basis een bedrag bijstort, pikt u automatisch alle pieken en dalen mee. De beweeglijkheid neemt hierdoor af en de kans op een negatief rendement aan het einde van de looptijd is bijzonder klein. Afhankelijk van wat u tussentijds aan fluctuatie aanvaardbaar vindt, kunt u kiezen voor een meer defensieve of een meer offensieve aanpak.

We brengen de beste oplossing voor uw vermogensbeheer graag samen met u in kaart. Zo beschikken wij over geavanceerde software om alle wensen en doelen zo goed mogelijk te definiëren. Wilt u meer informatie over onze aanpak in het beleggen van vermogen? Neem gerust contact met ons op.

www.duisenburgh.nl

Auteur

Christiaan van Elssen