Bel ons

040 - 222 21 12

Over het afgelopen jaar, haar succes en de ontwikkeling van vrouwenvoetbal

Topsport, dat is ontzettend hard werken, risico’s aan durven gaan, investeren in de toekomst en ook veel ‘laten’ voor het allerbeste resultaat. Profvoetbalster Vivianne Miedema (23) doet dit al vanaf een hele jonge leeftijd, en kijk waar het haar gebracht heeft! Sinds 2017 is ze klant bij Duisenburgh en onlangs had ze een gaatje in haar drukke agenda voor een gezellig interview met ons.

Vivianne, leuk om je weer te spreken! Topscorer in Engeland en een mooie voetbalzomer;
je hebt een fantastisch jaar achter de rug, vertel hoe heb je dit allemaal ervaren?
“Ja, dat kun je zeker zeggen ja. Met het Nederlands Elftal hadden we natuurlijk een prachtig jaar. We hadden nooit verwacht dat we in de finale zouden staan, en ook het feit dat heel Nederland met ons meeleefde was mooi om mee te maken. Voor de topscorer titel had ik nog twee doelpunten nodig, dus ik wist bijna zeker dat het ging gebeuren, maar als het dan zover is, is dat heel leuk om met je teamgenoten te vieren!”

En niet te vergeten, de titel met je club Arsenal
“Ja ook te gek hè! Dit was mijn tweede seizoen bij de club en we hadden gewoon heel lekker gespeeld met het hele team. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen, we werden overtuigend landskampioen!“

Alles is voetbal dus! Wanneer werd duidelijk dat je daar talent voor had?
“Vroeger trapte ik al overal tegenaan wat op een voetbal leek. Toen ik vijf jaar was mocht ik meteen lid worden van de plaatselijke voetbalclub. Dat begon in jongensteams en bij de districtselecties, vanaf mijn 7e speelde ik met meiden. Enkele jaren later, toen ik 13 was, zat ik in het Nederlands Elftal onder 15. Vanaf toen ben ik vol voor voetbal gegaan. Al snel volgde een contract bij Heerenveen en toen ik 17 was vertrok ik naar Bayern München.”

Een indrukwekkend cv op hele jonge leeftijd, dat heeft grote impact op zo’n jong meisje lijkt me?
“Ik moest op die leeftijd snel volwassen worden en verhuizen naar het buitenland. Eerlijk gezegd vond ik dat niet zo’n ramp. Ik ging voor het voetballeven, dus ik had meer moeite met hetzelfde leven leiden als mijn leeftijdsgenoten zoals naar school gaan en uitgaan. Door mijn drive voor voetbal paste juist dat ‘normale’ leven helemaal niet bij mij.”

En je omgeving, hebben die daar altijd begrip voor gehad?
“Ja gelukkig wel! Ik kom uit een echte voetbalfamilie. Mijn broertje Lars heeft onlangs zelfs zijn eerste profcontract getekend bij FC Den Bosch. Ik ben super trots op hem. Binnenkort wil ik snel een keer overvliegen om te kijken. Mijn ouders zijn onze steun en toeverlaat. Laatst zaten ze bij Lars zijn wedstrijd op de tribune mét live-verbinding op de iPad om tussendoor ook naar mij te kunnen kijken.”

Wauw, wat een support inderdaad. Dat maakt het voor je zelf ook fijner om je helemaal te geven lijkt me.
“Zeker weten. Maar dat ‘blijven geven’ gaat alleen maar als voetbal niet als job of verplichting voelt. Dat wil ik jonge meiden met talent ook meegeven; houd de lol erin! Blijf zo lang het kan lekker buiten spelen met je vrienden en vriendinnen, dat heb ik vroeger ook heel veel gedaan.”

Over jong talent gesproken, denk je dat de weg voor deze meiden ‘gemakkelijker’ is nu vrouwenvoetbal steeds populairder wordt?
“Om ver te komen heb je altijd evenveel doorzettingsvermogen en talent nodig. Gemakkelijker wordt het wel, omdat de meiden van nu er niet meer naast hoeven werken en je jezelf daardoor dus volledig op voetbal kunt richten. Zo krijgen we het steeds drukker met sponsorcontracten. Zelf heb ik het geluk dat ik altijd die volle focus op voetbal kon hebben. Dat was een aantal jaar geleden nog een uitzondering, maar het is mooi om te zien dat het vrouwenvoetbal nu eindelijk zichtbaarder wordt hier in Nederland. Vrouwenvoetbal wordt steeds vaker besproken, er wordt meer geïnvesteerd in jeugdtrajecten en eredivisieclubs geven steeds meer hun steun.”

Ooit komt er een punt dat je niet meer van alleen voetbal kunt leven. Denk je al ooit na over wat je daarna graag wilt doen?
“Ik zou heel graag een studie oppakken, ik vind zo veel dingen interessant. Het eerste jaar in München heb ik bijvoorbeeld psychologie gestudeerd, maar het was gewoon niet te combineren. Voor nu vind ik het in ieder geval belangrijk om iets op te zetten waar ik na mijn voetbalcarrière zoet mee ben. Verder ben ik bezig om alle trainersdiploma’s te behalen, daarna zien we wel weer verder.”

Klinkt heel verstandig en gestructureerd, goed bezig!
“Ja, ik ben daar heel bewust mee bezig. Advies en hulp van buitenaf is ook op financieel gebied niet verkeerd in de voetbalwereld. Je kent vast de verhalen van de jongens die na hun carrière binnen drie maanden blut zijn omdat ze te veel nieuwe Audi’s en Gucci-kleding kopen. Dat is overigens wél een gat in de markt voor een bedrijf als Duisenburgh lijkt me, want deze topsporters missen daarin begeleiding van professionals.”

Vertel, is dat waarom jij klant bij Duisenburgh bent Vivianne?
“Haha! Nee, zoiets zie je mij niet doen hoor. Ik vind het gewoon fijn om alles op orde te hebben. Via mijn management FlowSports ben ik in contact gekomen met Duisenburgh. Eén keer per kwartaal heb ik een call met Joris Boerenkamp (adviseur MKB) en daarnaast regelmatig contact met Bas van den Hurk (financieel adviseur in Topsport). Geen onverwachte blauwe brieven op de mat en weten waar ik aan toe ben, dat past beter bij mij. En ook in de toekomst wanneer ik misschien een woning wil kopen in Engeland, is het fijn om met een betrouwbare partner als Duisenburgh samen te werken!”

Auteur

Kyona Smits