Kortlopende of doorlopende reisverzekering: welke kiest u?

Wanneer u (online) een vakantie of weekend weg boekt, krijgt u op het einde van de boeking meestal de vraag of u ook een reisverzekering wenst. Dit aanbod betreft meestal een kortlopende reisverzekering. Het alternatief is een doorlopende reisverzekering. Wat zijn de verschillen en welke verzekering past het beste bij u?

Een kortlopende reisverzekering sluit u af voor de duur van één reis. Deze kent een vaste begin- en einddatum. Een doorlopende reisverzekering dekt al uw reizen, het hele jaar door. Denk bijvoorbeeld aan een zomervakantie in Italië, wintersportvakantie in de Alpen en een weekend weg. Uw gezinssamenstelling en vakantiefrequentie bepalen welke verzekering voor u het beste past. Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger.

Voordelen
Het voordeel van een kortlopende reisverzekering is dat u betaalt voor de dagen dat u op vakantie bent. Gaat u bijvoorbeeld meerdere keren per jaar op vakantie of een nachtje weg? Dan bent u al snel voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering. U betaalt slechts één keer poliskosten en u bent continu verzekerd. Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is ook dat u er niet meer aan hoeft te denken.

Drie tips

1) Het is niet verplicht om bij het boeken van de reis meteen een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering kunt u tot een dag voor vertrek nog afsluiten. Voor een annuleringsverzekering, die dekking biedt wanneer uw reis onverhoopt niet doorgaat of u uw reis moet afbreken, is het verstandig om deze zo snel mogelijk na het boeken van de reis af te sluiten. Voor kortlopende annuleringsverzekeringen geldt in principe dat dit maximaal zeven dagen na boeken mogelijk is.

2) Vergelijk de dekking bij zowel een kortlopende als doorlopende reisverzekering: wat is exact verzekerd, wat niet, voor hoe lang en waar (Europa of wereld). Stem uw dekking af op uw persoonlijke wensen.

3) Maatwerk is niet per definitie duurder. Wanneer u uw verzekeringen onderbrengt bij één goede partij, profiteert u van pakketvoordeel en een goed verzekeringsadvies. Pakketpolissen zijn de voordeligste manier van verzekeren. U dekt de meest voorkomende risico’s met één polis af en er is geen overlap tussen verzekeringen meer. Daardoor bespaart u aanzienlijk op uw verzekeringspremies. Vergelijk dan ook aanbieders en adviezen en vraag gerust om een second opinion.