Nieuwe tariefstructuur bij banken: meer transparantie voor de klant of sigaar uit eigen doos?

Vanaf 1 januari 2014 geldt bij banken een nieuwe tariefstructuur voor beleggingsadvies. Aanleiding hiervoor is het verbod op distributievergoedingen dat per 1 januari 2014 van kracht gaat. Distributievergoedingen zijn vergoedingen, ook wel kick-back fees genoemd, die banken ontvangen van beleggingsfondsen wanneer zij deze beleggingsfondsen of -producten in uw portefeuille opnemen.

 

Door het verbod op distributievergoedingen lopen banken dus omzet mis. Om deze gemiste omzet te compenseren gaan banken en andere distributieplatforms zich meer richten op eigen beleggingsproducten.

 

Zorgelijke ontwikkeling

Dit is een zorgelijke ontwikkeling omdat dit mogelijk als gevolg heeft dat banken en andere distributieplatforms beleggingsproducten van derden minder prominent aanbieden en ze steeds meer huisfondsen in beleggingsportefeuilles van klanten opnemen. Het verbod op distributievergoedingen heeft namelijk alleen betrekking op producten van derden.

 

Onbereikbaar

Een oplossing kan zijn om bij uw bank direct in individuele titels (aandelen en obligaties) te beleggen. Echter, deze markt is voor de massa veelal onbereikbaar. Op het niveau van retailbanking zijn beleggingsfondsen dominant, omdat hiermee een goede spreiding in een beleggingsportefeuille kan worden aangebracht.

 

Onafhankelijke oplossing

Een onafhankelijk adviseur kan hier uitkomst bieden. Deze beschikt namelijk niet over huisfondsen en is derhalve ook écht onafhankelijk en transparant. U betaalt voor beleggingsadvies zonder bijkomende of verborgen kosten.