Bel ons

040 - 222 21 12

Sinds 1 januari 2014 is het provisieverbod voor beleggingsdiensten van kracht. Wat houdt dit precies in en wat zijn de gevolgen voor de belegger?

Wat houdt het provisieverbod in?

Het provisieverbod houdt in dat banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders kosten direct in rekening brengen bij  de belegger voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of execution only. Voorheen werden deze kosten verwerkt in de prijs van het beleggingsproduct. Deze onzichtbare beloning wordt ook wel provisie genoemd. Per 1 januari 2014 is dit verboden.

De toezichthouder heeft met het provisieverbod onder andere beoogd dat alle kosten overzichtelijk op een rij staan en de belegger op die manier beter verschillende dienstverleners kan vergelijken.

Door de nieuwe regels kan de hoogte van de tarieven en de manier waarop deze berekend worden, veranderen. Banken, adviseurs en vermogensbeheerders informeren u hierover via hun website, een brief of persoonlijk gesprek.

Wat verandert er precies per 1 januari 2014?

Na 1 januari is het voor banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders verboden om vergoedingen te ontvangen van beleggingsfondsen. Ook moeten de kosten voor de dienstverlening inzichtelijk zijn. Klanten betalen dus rechtstreeks voor beleggingsadvies.

Omdat er een groep klanten is die niet bereid is om rechtstreeks te betalen voor het advies van een adviseur die zij zelden zien, heeft dit als gevolg dat zij overgaan op de dienstverlening “execution only”.

Er zijn 3 beleggingsvormen te onderscheiden: execution only, beleggingsadvies en vermogensbeheer.

Wat is execution only?

Execution only houdt in dat u belegt zonder van te voren advies in te winnen bij een adviseur, kort gezegd: zelf beleggen. Bij zelf beleggen bepaalt u zelf wanneer en waarin u belegt. U krijgt dus geen advies, uw dienstverlener voert alleen maar uit.

Zelf beleggen is over het algemeen de goedkoopste manier van beleggen, maar brengt ook meer risico met zich mee omdat u op uw eigen kennis en ervaring moet vertrouwen.

Bij deze vorm van beleggen is het daarom belangrijk dat u zelf voldoende kennis hebt van de producten waarin u belegt. Ook is het belangrijk dat u voldoende tijd heeft om uw eigen belegging en de sector of markt waarin u belegt goed te blijven volgen.

Wat is beleggingsadvies?

Bij deze vorm van beleggingsdienstverlening kunt u gebruik maken van de deskundigheid van een adviseur maar beslist u uiteindelijk zelf of u dit advies opvolgt of niet. Het advies wordt meestal in een gesprek gegeven, maar kan bijvoorbeeld ook telefonisch of via e-mail. In alle gevallen baseert de adviseur zijn advies op uw beleggingsdoelstelling en de mate van onzekerheid die u bereid bent te accepteren.

U kunt ervoor kiezen om voor een defensievere of meer offensieve aanpak te gaan. De kosten voor beleggingsadvies zijn over het algemeen hoger dan bij execution only, maar lager dan de kosten voor vermogensbeheer. Ook bij Duisenburgh kunt u terecht voor beleggingsadvies. Onze adviseurs staan graag voor u klaar.

Wat is vermogensbeheer?

Een vermogensbeheerder belegt uw geld, zonder u steeds om toestemming te vragen. U geeft hem dus de opdracht en bevoegdheid om uw geld te beleggen.

Bij vermogensbeheer maakt u vooraf afspraken met uw vermogensbeheerder over uw doel en de risico’s die u wel en niet acceptabel vindt. Zo kan de vermogensbeheerder op uw verzoek defensiever  beleggen, of offensiever beleggen.

De kosten voor vermogensbeheer zijn over het algemeen hoger dan die voor execution only en advies. Ook kunt u vaak alleen terecht bij een vermogensbeheerder als u een relatief groot bedrag kunt besteden aan beleggen.

Deze vorm van beleggingsdienstverlening kan u helpen uw doel te bereiken zonder dat u zelf veel verstand hoeft te hebben van beleggen. U maakt gebruik van de deskundigheid van de vermogensbeheerder. Toch kan het u een zeker gevoel geven wanneer er een onafhankelijk adviseur met u meekijkt en in de gaten houdt of de vermogensbeheerder doet wat hij u beloofd heeft. Deze dienstverlening bieden wij u bij Duisenburgh met ‘vermogensregie’.

Welke beleggingsvorm u ook kiest, bij Duisenburgh kijken we graag naar uw wensen en de beste oplossing.

Bron: AFM

Auteur

René van den Groenendaal