Verstandig beleggen (deel 2) | column Jack Verkamman

STELLENDAM – In het eerste deel van deze columnserie schreef ik over een drietal aandachtspunten bij beleggen: ‘De waan van de dag’, ‘spreiden!’ en ‘de hovenier’. In deze column: ‘het advies’.

 

Spaarrente nog lager

Gedirigeerd door de lage rentestanden zoeken steeds meer spaarders naar alternatieven voor een beter rendement. Ook al kost spaargeld al langere tijd geld (zie mijn eerdere columnserie), spaargeld heeft op korte termijn het laagste risico. Wie een hoger rendement wil zal meer risico moeten nemen. Hierop inspelend, duiken er de laatste tijd allerlei nieuwe producten op die veel beloven. Spaarders zijn hier vatbaar voor. Maar een ‘free lunch’ bestaat niet. Mijn advies: pas op, laat u onafhankelijk adviseren en begrijp vooral goed waar u in belegt. Voorkom teleurstellingen!

 

Financiële beslissingen

Als het om belangrijke financiële beslissingen gaat is het uitzoeken van een nieuwe keuken, meubelen of auto leuker dan het aangaan van een nieuwe hypotheek of beleggingen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Geen wonder dat velen te rade gaan bij een financieel deskundige. Helaas gaat het ook dan niet altijd goed. De oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat de adviseur slechts een product ‘verkoopt’. Hiernaast hebben veel partijen ‘huisproducten’ waarop meer verdiend wordt; dat is geen goed uitgangspunt voor een eerlijk uitgebalanceerd advies! Het is raadzaam om als consument meer informatie te verzamelen voordat een financieel product wordt aangeschaft. Bijvoorbeeld op websites van het Nibud, de AFM en de Consumentenbond.

 

Beleggingsadvies

Wie interesse heeft in beleggen wordt al snel geconfronteerd met allerlei ‘tips’.

Zelfbenoemde goeroe’s geven ‘gouden tips’ over bijvoorbeeld aandelen, valuta, exotische fondsen of eigen producten. Het bijzondere is dat deze ‘adviseurs’ altijd wel verdienen door uw aan/verkopen (eigen posities of provisies) of abonnementsgeld. Verschillende onderzoeken bevestigen dat veel handelen zelden tot een beter resultaat leidt.

Het is verstandig om een beleggingsportefeuille goed gefundeerd op te zetten en deze periodiek te herbalanceren. Hiermee bedoel ik dat beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, onroerendgoed ed) die meer in waarde zijn opgelopen worden afgeroomd, ten gunste van categorieën die zijn achtergebleven. Doel: gestructureerd winstnemen en veiligstellen van vermogens. Het voorkomt vervelende verrassingen!

Natuurlijk zijn er af en toe mutaties nodig, maar dat dient beperkt te blijven.

 

Onze aanpak

Voorafgaand aan onze dienstverlening hebben wij een plezierig gesprek met onze klant. In dit gesprek inventariseren wij de wensen, doelstellingen, rendementseis, risicohouding. Aan de hand van deze gegevens maken wij een vermogensadvies dat verder reikt dan alleen een beleggingsadvies. Naast de vermogenspositie wordt ook het inkomen nu en later, het testament, vermogensoverdracht en andere relevante zaken in beeld gebracht. Wij kijken verder dan alleen beleggen. Want beleggen is geen doel maar een middel. Zo krijgt u een helder beeld van uw financiële positie, een basis om uw doelen te kunnen bereiken. Ook na opbouw van de portefeuille kunt u rekenen op proactieve aandacht door uw vaste adviseur, uw trusted advisor. Hierin schuilt onze bank-onafhankelijke meerwaarde!