Willekeurig afschrijven

Ondernemers kunnen, van 1 juli 2013 tot het einde van dit jaar, direct tot de helft van nieuwe bedrijfsinvesteringen afschrijven en van de belasting aftrekken. Hierdoor kunnen ondernemers hun belastingafdracht de komende jaren verminderen. Dit levert extra ruimte om te investeren. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op een voorstel van staatssecretaris Weekers van Financiën en minister Kamp van Economische Zaken.

 

Uitstel belastingafdracht

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalden de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal van 2013 met bijna acht procent. Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2013 een krimp van tien procent. De verruiming van willekeurig afschrijven is in mijn ogen dan ook een aangename maatregel die zorgt dat ondernemers meer ruimte krijgen om te investeren in de economie. Dankzij deze regeling kunnen bedrijven hun belastingafdracht in 2013 met een aantal jaren uitstellen. Daarmee krijgen ze extra liquiditeiten en een zetje om juist nu te investeren.

 

Tijdelijk willekeurig afschrijven

De regeling voor tijdelijke, willekeurige afschrijving gaat per 1 juli 2013 in en loopt tot 31 december 2013. Zowel  bedrijven die vennootschapsbelasting als bedrijven die inkomstenbelasting betalen, kunnen er gebruik van maken. Bedrijfsinvesteringen die ondernemers in de tweede helft van dit jaar doen, kunnen ondernemers eenmalig tot maximaal de helft willekeurig afschrijven. Normaal is dat een lager percentage.

 

Liquiditeitsvoordeel

Willekeurig afschrijven betekent dat een ondernemer het eerste jaar zelf bepaalt hoeveel van de investering wordt afgetrokken van de belasting. Voorwaarde is dat de onderneming de investering voor 1 januari 2016 in gebruik neemt. Een voorbeeld van zo’n investering is een machine of een vrachtwagen. Uiteindelijk betaalt de ondernemer evenveel belasting als zonder willekeurige afschrijvingen, maar de regeling levert het bedrijfsleven in 2013 en 2014 samen een liquiditeitsvoordeel van vierhonderd miljoen euro op.

 

Uitgezonderde bedrijfsmiddelen

Willekeurige afschrijving geldt niet voor alle bedrijfsmiddelen.  Enkele bedrijfsmiddelen waarop u niet willekeurig kunt afschrijven zijn gebouwen en woonschepen, bromfietsen en motorrijwielen, personenauto’s (behalve taxi’s en zeer zuinige auto’s), dieren, wegen, paden, bruggen, tunnels en dergelijke en immateriële activa (goodwill, octrooien, vergunningen). Bedrijfsmiddelen die u ter beschikking stelt aan derden kunt u ook niet willekeurig afschrijven. Maar bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor korte verhuur kunt u wel willekeurig afschrijven. Denk bijvoorbeeld aan speciaal gereedschap, aanhangwagens en hoogwerkers die u verhuurt. Extra liquiditeit is in deze tijd voor veel ondernemers belangrijk. Wilt u weten wat de (tijdelijke!) verruiming van willekeurige afschrijving voor uw bedrijf oplevert?