De oorlog in de Oekraïne is de grootste op Europees grondgebied sinds de tweede wereldoorlog. De Russische president Poetin begon de invasie van de Oekraïne op 24 februari 2022. Europa stelt zich op aan de zijlijn maar steunt Oekraïne met wapens en neemt economische sancties tegen Rusland. De belangrijkste sanctie is de gedeeltelijke uitsluiting van Russische banken van het internationale betalingsnetwerk SWIFT. Gedeeltelijk omdat de betalingen voor de levering van gas wel doorgaan. Rusland is de grootste leverancier van gas aan Europa. Het is niet uit te sluiten dat de gaskraan geheel of gedeeltelijk zal worden dichtgedraaid als reactie op deze sancties. De oorlog zal de wereldeconomie raken en de inflatie verder doen toenemen. Dit heeft gevolgen voor alle assets (obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen) binnen een portefeuille.
De MSCI World Index steeg over 2021 met +17% het resultaat “Year To Date 2022” YTD is -7%. De AEX steeg met +21% maar laat een daling zien van bijna -9% over de eerste 2 maanden van 2022. De overige gerealiseerde rendementen over 2021: Dax-Index +16% (-9%YTD), Eurostoxx 50 +21% (-9% YTD), Dow Jones +19% (-7% YTD), S&P 500 +12% (-4% YTD) en de technologie index Nasdaq +21% (-9% YTD).
De regio Azië deed het beduidend slechter over 2021. Het rendement bedroeg voor de Nikkei 225 +5% (-8% YTD), Hang Seng (Hong Kong) -14% (-3% YTD) en voor de Chinese beurs de Shenzen Stock Exchange (China A-Shares) een plus van +3% (-9% YTD). Een negatief resultaat werd gerealiseerd door de
MSCI Emerging Markets Index (1300 aandelen uit 27 opkomende landen) deze daalde vorig jaar met -1% (-3% YTD). De Amerikaanse dollar steeg in ten opzichte van de euro en sloot het jaar af op $1,14 per euro een stijging van bijna +7% over 2021 (+2% YTD). De goudprijs daalde in 2021 en sloot af op $1.831 per troy ounce, een verlies van -4%. De eerste twee maanden van 2022 steeg de goudprijs met +4%. De bitcoin liet forse uitslagen zien in 2021, vanaf $28.000 liep de koers op naar ruim $69.000 om deze winst vervolgens weer in te leveren. De koers van 1 bitcoin bedroeg $46.218 op het einde van het jaar. Dit is er een positief rendement van bijna 60%. Op dit moment daalt de koers net als bijna alle andere assets en is de waarde van 1 bitcoin $43.000 (-7% YTD).
Risico van beleggen
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Hoeveel risico u kunt en wilt dragen is afhankelijk van uw financiële situatie en uw risicobereidheid. Over het algemeen is het zo dat u als belegger op de langere termijn wordt beloond als u een hoger risico accepteert.
De risicometer
De risicometer geeft de mogelijkheid om beleggingen met elkaar te vergelijken. Deze vergelijking geldt dan voor de bewegelijkheid van deze specifieke belegging. Hoe lager de bewegelijkheid (volatiliteit) hoe kleiner de kans op een negatief rendement. De risicometer verdeelt de beleggingen in zeven risicocategorieen, 1 (laag risico) tot en met 7 (hoog risico).
Als maatstaf voor de volatiliteit gebruiken we de verwachte standaarddeviatie van de beleggingsrendementen. Dit is een veel gebruikte maatstaf voor risico. De Risicometer Beleggen
geeft van een belegging een indicatie van de volatiliteit op een schaal van 1 tot 7. Elke schaal geeft een bandbreedte in volatiliteit aan. Zo zal een belegging die valt in schaal 5 een volatiliteit (beweeglijkheid) vertonen tussen de 10% en 15% op jaarbasis. Zie hieronder de afbeelding met de bandbreedtes behorend bij elke schaal van de risicometer.
Stel de belegging heeft als risicoprofiel schaal 4. Dit betekent dat de volatiliteit ligt tussen de 5% en 10% (we kiezen in dit voorbeeld voor 5% als rekenwaarde). Een volatiliteit van 5% betekent dat statistisch bezien de belegging een kans van 68% heeft uit te komen tussen de -5% en +5% van het verwacht
rendement. Als het verwacht rendement 3% is dan zal het rendement in 68% uitkomen tussen de -2% en +8%. Dit is onderstaand grafisch weergegeven.
De bewegingen zullen met een kans van 95,8% zich bevinden binnen de bandbreedte van -10% en +10% (95,8% kans) gemeten vanaf het te verwacht rendement uit deze belegging in dit voorbeeld tussen de -7% en +13%.
Vermogensplan
Bij de inrichting van uw portefeuille is het van belang de samenhang tussen de onderdelen te bekijken. Een goede verdeling verlaagt het risico zonder dat dit het rendement negatief beïnvloed. De uitgangspunten uit uw vermogensplan zijn de basis voor de inrichting van uw effectenportefeuille. Uw financieel adviseur of vermogensadviseur kan voor u bepalen of aanpassingen binnen uw portefeuille gewenst zijn.