We leven in een jaar vol onrust in de wereld en daarmee ook op de beurs. Dat zorgt voor een beursjaar met grote bewegingen, die duiden op veel emotie. De beurs reageert vaak overdreven hard op goed en slecht nieuws. Waar in de afgelopen jaren nauwelijks werd gereageerd op een iets tegenvallend inflatiecijfer of een iets afwijkend groeicijfer, reageert de beurs daar dit jaar gerust met enkele procentpunten op.
Het is bekend dat beleggen vaak gepaard gaat met emotie. Het uitschakelen daarvan is één van de moeilijkste vaardigheden die je als belegger moet beheersen om op lange termijn tot goede resultaten te komen. De verleidingen en angst op korte termijn, winnen het vaak van de ratio op lange termijn.
Wetenschappers ontdekten een emotiecyclus in het gedrag van mensen die voor zichzelf beleggen. Het onder controle houden van emotie is namelijk veel moeilijker bij beleggen met eigen geld, dan wanneer iemand belegt voor een ander.
De emotionele beleggerscyclus
Beleggers stappen vaak in wanneer de beurs goede prestaties levert: als mensen volop praten over de beurs en euforisch zijn over behaalde rendementen. Men ziet dit gebeuren en wil ook profiteren van die beurs.
De beurs loopt vaak nog verder op waardoor men uit euforie in veel gevallen nog meer bijkoopt. Dan komt er een moment van omslag. In eerste instantie raken beleggers niet ongerust omdat ze weten dat dit erbij hoort. Sterker nog: er wordt mogelijk bijgekocht om te profiteren van die daling. De omslag van de beurs leidt echter tot een dalende trend en langzaam maar zeker worden beleggers onzeker. “De beurs is nu wel behoorlijk gezakt, ik sta zelfs in het rood. Had ik niet gewoon moeten sparen?” Men houdt de moed er vaak nog in, totdat de beurs nog verder zakt en de paniek toeslaat. Het is geen vraag meer, maar een constatering dat ze nooit hadden moeten starten met beleggen. Zodra de beurs een klein herstel laat zien, wordt er dan vaak afscheid genomen en een fors verlies geaccepteerd.
De beurs zakt vervolgens nog wat verder en de uitstappers zijn opgelucht dat ze niet nog langer meegingen in de daling. Dan begint de beurs wat steviger te herstellen. De uitstappers constateren dit, maar omdat het vertrouwen in de beurs volledig weg is, blijven ze negatief. Dan slaat de beurs definitief om en blijkt de trend toch écht opwaarts. Doordat de negatieve ervaring nog vers is, heeft de trend weinig invloed op de uitstappers. Totdat de beurs nieuwe recordhoogtes bereikt en er weer volop over wordt gesproken. De uitstappers balen: ze hadden inmiddels toch op winst kunnen staan. In de doorgaande euforie die nu heerst, besluit een deel van de uitstappers toch weer in te stappen op een hoger niveau dan de vorige keer. De weg naar boven wordt nog even vervolgd, totdat deze omslaat en de cyclus zich herhaalt.
Wees hebzuchtig als anderen angstig zijn
Wellicht herkent u zichzelf in bovenstaande beschrijving. Natuurlijk reageert de één met meer emotie dan de ander, maar emotie speelt altijd een rol. Hoe zou u dan wél moeten reageren? Het antwoord is simpel en ooit uitgesproken door meester belegger Warren Buffet: “wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn en wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn.”
Met andere woorden: wanneer de stemming over de beurs euforisch is, wees dan voorzichtig. Is de paniek op de beurzen groot en de stemming negatief, dan liggen hier kansen om relatief goedkoop uw aandelen te kopen.
Huidige situatie: de angst is groot
Even terug naar het huidige jaar. Het zal u niet verrassen dat er met de onrust van nu, angst heerst op de beurs. Maar hoe weten we dat zeker? Daarvoor zijn er objectieve indicatoren ontwikkeld die aangeven of er met angst of hebzucht wordt gereageerd op de beurzen. De uitkomst is dagelijks te volgen en de huidige situatie is weergegeven in deze grafiek. Op het moment van schrijven (30-09-2022) heerst extreme angst.
Laat u begeleiden
Zoals beschreven, is emotie uitschakelen moeilijker bij beleggen voor uzelf dan wanneer u belegt voor een ander. Daar zit dan ook de toegevoegde waarde van de beleggingsspecialisten van Duisenburgh. Wij beleggen voor u en schakelen deze emotie uit.
Heeft u interesse in onze diensten? Neem dan contact met ons op via info@duisenburgh.nl.
Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.