Bel ons

040 - 222 21 12

Het wetsvoorstel “uitfasering pensioen in eigen beheer” is eindelijk ingediend. Hier is jarenlange discussie, een brievenreeks van de Staatssecretaris en uitvoerig overleg met de commissie van financiën aan voorafgegaan. Het wetsvoorstel, dat Staatsecretaris Wiebes heeft ingediend met Prinsjesdag, treedt op 1 januari 2017 in werking. Het regelt de uitfasering van het pensioen in eigen beheer. De DGA moet vanaf 1 januari 2017 de opbouw van zijn pensioen in eigen beheer stopzetten.

De eigen BV van de DGA wordt als toegelaten aanbieder voor pensioen geschrapt. Vervolgens heeft de DGA de keuze:
1)-Geen actie ondernemen
2)-Afstempelen en afkopen
3)-Afstempelen en omzetten naar oudedagsverplichting

1) Geen actie ondernemen
Indien de DGA besluit om geen actie te ondernemen, blijven de regels van het pensioen in eigen beheer gelden zoals deze op 31-12-2016 van toepassing waren. De DGA mag dan niet meer doteren en de pensioenverplichting wordt bevroren. Indexatie van de pensioenaanspraak is toegestaan. Vanzelfsprekend moet de pensioenverplichting ieder jaar actuarieel worden berekend.

2) Afstempelen en afkopen
Indien de DGA kiest voor afkopen, worden de pensioentoezeggingen op fiscale grondslagen gewaardeerd. Feitelijk wordt de commerciële waarde gelijk aan de fiscale waarde. Bij afkoop is wel loonbelasting verschuldigd, maar géén revisierente. Na afkoop ontvangt de DGA van de BV het nettobedrag. Hij kan dit naar eigen inzicht besteden. Door de afkoop van de pensioenverplichting is er geen sprake meer van een oudedagsvoorziening.
De Staatssecretaris maakt afkoop fiscaal aantrekkelijk door een korting te geven op de loonbelasting. Als de DGA in 2017 voor afkoop kiest, bedraagt de korting 34,5% en is men over 65,5% loonbelasting verschuldigd. In 2018 bedraagt de korting 25% en in 2019 vervolgens 19,5%. De korting wordt verleend op de fiscale balanswaarde van de pensioenverplichting van 31 december 2015. De BV krijgt geen korting voor de aangroei van de verplichting in 2016. Hiermee wil de Staatssecretaris anticipatie-effecten voorkomen.

3) Afstempelen en omzetten naar oudedagsverplichting
De DGA kan ook kiezen om de pensioenverplichting na afstempeling om te zetten in een oudedagsverplichting. De DGA mag de oudedagsverplichting vervolgens niet meer verder opbouwen. Wel wordt de verplichting ieder jaar opgerent volgens een systematiek die nog moet worden vastgesteld. Kiest de DGA voor de oudedagsverplichting, dan blijven de liquide middelen beschikbaar in de onderneming. De BV rekent niet af en hoeft niets aan de DGA uit te keren.  Als de DGA met pensioen gaat, moet hij beslissen wat hij met de oudedagsverplichting gaat doen. Hij mag het bedrag van de oudedagsverplichting gebruiken voor een lijfrenterekening of in eigen beheer laten uitkeren in 20 jaar. Als de DGA overlijdt voordat de uitkering is ingegaan, start de uitbetaling van de termijnen binnen 12 maanden na overlijden. De termijnen worden uitgekeerd aan de erfgenamen. Als de uitkering al wel is ingegaan, hebben de erfgenamen recht op de resterende termijnen.

Misbruik
De Staatssecretaris voorziet dat DGA’s in 2016 zoveel mogelijk doteren aan pensioenvoorziening om vervolgens te kunnen afstempelen en afkopen dan wel omzetten in een oudedagsverplichting. Het wetsvoorstel voorziet daarom in een antimisbruikbepaling. Hierin staat dat, wanneer de opbouw van pensioen in eigen beheer in 2016 meer dan 125% van de opbouw in 2015 bedraagt, er over deze opbouw geen afstempeling en afkoop of omzetting mogelijk is.
Meer weten over de consequenties van het belastingplan 2017 voor uw pensioen in eigen beheer ? Neem contact op met de pensioenadviseur van Duisenburgh via 040-222 21 12.

Auteur

Tommy Meeuws