Bel ons

040 - 222 21 12

Het is een veelgenoemde term in beleggingsland: uw beleggingshorizon. Tot wanneer kunt u uw geld missen en ermee beleggen? Wat is dus uw beleggingshorizon? Bij het opstellen van een beleggingsprofiel is het één van de eerste vragen. U ontkomt er dus niet aan om erover na te denken.

Bepaal uw doel

Vaak is uw horizon gekoppeld aan een bepaald doel. Zo beleggen veel mensen voor hun pensioen, zodat ze dan met een mooi opgebouwd vermogen extra luxe kunnen leven, mooie reizen kunnen maken of juist eerder kunnen stoppen met werken. Of ze beleggen om vermogen op te bouwen voor een droomauto of een woning. Wat uw doel ook is; het is verstandig om vast te stellen waarvoor u belegt. Zodat u weet hoeveel u moet opbouwen.

Offensief of defensief beleggen

Als u doel helder is, kunt u bepalen of u offensief of defensief wil beleggen en wat de looptijd wordt. Is uw doel nog ver weg? Dan kunt u offensief beleggen: beleggen over looptijden van meer dan vijftien jaar. Dan behaalt u bijna altijd de hoogste rendementen. Is uw doel juist al in zicht? En heeft u bijvoorbeeld nog maar een jaar of vijf tot aan uw pensioen en wilt u uw vermogen veiligstellen? Hoe gaat u dan om met uw beleggingen?

Het is een misverstand dat u dan per definitie defensief moet beleggen. Soms is dat slim. Belegt u voor een bepaalde aankoop en heeft u de totale opgebouwde pot nodig? Dan heeft u met defensief beleggen een grote kans op waardebehoud. Belegt u voor uw pensioen? Dat is een ander verhaal. uw pensioen geef u immers niet in één keer uit, maar verspreid over vele jaren. Stel dat het u lukt om € 1.000.000 vermogen op te bouwen als aanvulling op uw pensioen. Dan is het de vraag hoeveel u in jaar één nodig denkt te hebben. En hoeveel in jaar twee, in jaar drie, et cetera. Hoe u belegt, bepaalt u aan de hand daarvan.

Uw vermogen stabiliseren

Komt u tot de conclusie dat u in de eerste vijf jaar in totaal € 200.000 nodig denkt te hebben, dan heeft dat gevolgen voor uw beleggingshorizon. Het is dan verstandig om nu die € 200.000 defensief te beleggen, omdat u daar over vijf jaar al gebruik van maakt. De overige € 800.000 heeft u pas over tien jaar – of meer – nodig. Dat maakt dat u met dat vermogen wat meer risico kunt nemen. Zo gaat de pot met geld niet zo snel op of houd u deze wellicht zelfs stabiel. Het gevolg is dat de pot met geld niet na 25 jaar (5x € 200.000) op is, maar dat u na 25 jaar nog steeds een groot vermogen hebt om van te leven.

Financiële rust

Natuurlijk weet u nooit hoe oud u precies wordt. Ga hier dan ook zorgvuldig (met onze hulp!) mee om. Door verstandig met uw beleggingen om te gaan, krijgt u uiteindelijk financiële rust.

Laat u begeleiden door een expert bij het afstemmen van uw beleggingsrisico op uw beleggingshorizon. Start hierbij met een volledige financiële planning. Samen komt u tot een optimale planning, waarmee u uw einddoel in kaart brengt én dat doel behaalt. Wij zetten graag die stip op uw beleggingshorizon en halen met de juiste strategie het maximale uit uw vermogen. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@duisenburgh.nl.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Auteur

Gijs Luijkx