Bel ons

040 - 222 21 12

Een bijdrage door:
Gijs Luijkx

In deze tijden van lage tot zelfs negatieve renten, starten steeds meer spaarders met beleggen. Er zijn ook nog veel mensen die twijfelen. Zij accepteren dat ze geen rente krijgen en zijn blij met de zekerheid dat hun zuurverdiende spaargeld niet minder kan worden en zijn waarde behoudt. Maar is dat zo? Behoudt spaargeld zijn waarde? Nee. Ook met 0% rente en dus geen absolute waardedaling, behoudt spaargeld zijn waarde zeker niet.

Hoe zit dat? Geld wordt ieder jaar een klein beetje minder waard, omdat producten ieder jaar een beetje duurder worden: dat noemen we inflatie. Daardoor wordt die pot pindakaas in de supermarkt elk jaar een paar cent duurder. Die paar cent verschil maakt in beginsel wellicht weinig uit, maar op de lange termijn merk je het weldegelijk in de portemonnee. Kon je een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog voor € 100,- je wekelijkse boodschappen inslaan, dan betaal je daar nu al zo’n € 110,- tot € 120,- voor. Iedere week weer, 52 weken lang. Dat komt neer op een jaarbedrag tussen de € 500,- en € 1.000,-. Daar kun je haast een vakantie van boeken…

Die prijsstijging geldt niet alleen voor de boodschappen. Ook de zorg(premie) wordt ieder jaar duurder, internet/telefonie en andere hieraan gerelateerde diensten lopen op in prijs, de benzine wordt kostbaarder en ga zo maar door. Zo stijgen je vaste lasten op langere termijn enorm.

Koopkracht verliezen door inflatie

Laten we even uitzoomen: de afgelopen tien jaar werd je geld door inflatie in totaal 19,86% minder waard. De afgelopen twintig jaar was dat in totaal 37,21%, de afgelopen dertig jaar 52,34% en de afgelopen veertig jaar maar liefst 77,21%!

Stel; je bent nu 25 jaar oud en je wilt je geld voor veertig jaar wegzetten. Als je een bedrag van € 100.000,- op een spaarrekening stort – en je krijgt daarvoor 0% rente – dan staat er over veertig jaar nog steeds € 100.000,- op je rekening. Maar daar kun je in 2061 net zoveel spullen mee kopen als nu met € 22.786,- kan. Dat betekent dat je een groot deel van je koopkracht bent verloren. Kijk je slechts tien jaar vooruit, dan nog kun je op deze manier bijna 20% minder kopen van datzelfde bedrag.

Koopkracht behouden door vermogen te laten renderen

Om je koopkracht te behouden, is het dus belangrijk om in ieder geval je vermogen te laten groeien met hetzelfde percentage  als de inflatie. Daarom is het eigenlijk vreemd dat spaarders pas nu de rente negatief wordt, in actie komen. De spaarrente ligt immers al jaren onder de inflatie, dus ook afgelopen tijd leverden spaarders al aan koopkracht in.

Investeren in beleggingen

Is beleggen dan de oplossing? In elk geval wel voor een belangrijk deel. Natuurlijk is het goed om een buffer te hebben voor als het financieel tegenzit. Maar om je koopkracht te behouden, moet je het grootste deel van je vermogen laten renderen. De meest eenvoudige weg tot rendement is beleggen. Afhankelijk van hoelang je je geld kunt missen, bepaal je hoeveel risico je kunt nemen. Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het bedrag dat je in beleggingen kunt investeren met een kans op een hoog rendement.

Stel; je had de afgelopen veertig jaar belegd in aandelen, zoals verdeeld in de wereldindex. Dan was die inleg van € 100.000,- nu maar liefst ruim € 4.700.000,- waard geweest! Om de koopkracht te berekenen moet dit natuurlijk wel worden gecorrigeerd met inflatie: door je spaargeld de afgelopen veertig jaar in een gespreide index te beleggen is je koopkracht van € 100.000,- naar € 1.077.000,- gestegen.

Hoe langer, hoe beter

Eén ding is wel goed om je te realiseren: hoe langer je kunt beleggen, hoe groter het rendement zal worden. In het eerste jaar maak je alleen rendement op je inleg. Elk jaar nadien behaal je ook rendement op het al gerealiseerde rendement.

Stel; je behaalt dit jaar 7% rendement op die inleg van € 100.000,-. Dan is dat € 7.000,- en ‘start’ je na een jaar met € 107.000,-. Haal je dan weer 7% rendement, dan behaal je ineens € 7.490,-. In het derde jaar wordt dat al ruim € 8.000,-. Stel je voor hoe dit kan doorgroeien na dertig of zelfs veertig jaar. Veel mensen maken de denkfout dat je dan € 10.000,- rendement op jaarbasis haalt, maar in het laatste jaar zou je zo’n € 307.500,- aan rendement ophalen!

In de laatste tien jaar wordt zo net zoveel rendement behaald als in de eerste dertig jaar bij elkaar. Daarom is het goed om lange tijd te beleggen. Dat is de kracht van rendement, van rente op rente. Dat is de kracht van exponentiële groei.

Geïnteresseerd om te starten met beleggen? Neem contact met ons op.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Auteur

Gijs Luijkx