Bel ons

040 - 222 21 12

Het is vakantie! Lekker ontspannen op je ligbedje met een boekje in de zon. Wijntje erbij. Zou het leven zo zijn als je met pensioen bent? Dat zou zomaar kunnen. Maar voordat het zover is, moet je wel het een en ander uitvogelen voor je oude dag.

Het pensioen kun je zien als een verzekering voor wanneer je inkomen wegvalt. Bijvoorbeeld als je stopt met werken, arbeidsongeschikt raakt of overlijdt. Je pensioen bestaat uit drie delen: het basispensioen (AOW)werkgeverspensioen en een aanvullend pensioen.

AOW loopt mee
Wie in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt niet uit wat je nationaliteit is. Ieder jaar dat je verzekerd bent, bouw je 2% AOW-pensioen op. Je krijgt pas een volledig AOW-pensioen als je in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Je basispensioen kan aangevuld worden met werkgeverspensioen. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal arbeidsjaren en de hoogte van je salaris. Ben je lang in dienst geweest, dan is je pensioen hoger. Stop je een tijdje met werken of ga je eerder met pensioen, dan bouw je geen volledig werkgeverspensioen op. En dat kan behoorlijk wat schelen in het uiteindelijke bedrag.

Geld opzij
Het is regelmatig in het nieuws: de AOW en het werkgeverspensioen staan onder druk. Het lijkt erop dat deze twee in de toekomst minder opbrengen. Het wordt daarom steeds belangrijker om zelf iets voor je oude dag te organiseren. Dat kan op allerlei manieren. Het hangt af van je persoonlijke situatie. Zo kun je ervoor kiezen om je hypotheek af te lossen, waardoor je minder maandlasten hebt en wat geld opzij kunt zetten. Je kunt ook beleggen of een lijfrente afsluiten. Dit zijn zaken waar je over na kunt denken. Zeker zzp-ers die geen werkgeverspensioen ontvangen, adviseer ik zich hierin goed te verdiepen.

Schoenendoos vol
Ik zie vaak dat mensen geen flauw benul hebben van hun toekomstige pensioen. Met een schoenendoos vol polissen stappen ze ons kantoor binnen. Niet vreemd, want het is inderdaad een wirwar van informatie. Om een duidelijk, reëel plan te maken voor je aanvullend pensioen, is het verstandig om een financieel planner of vermogensregisseur in de arm te nemen. Die bekijkt van a tot z wat voor jou de slimste oplossing is die past bij jouw toekomstbeeld. Ook maakt hij tussentijds inzichtelijk wat het uiteindelijke bedrag zal zijn. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen over je pensioen? Kijk eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Of kom gewoon eens bij ons langs.

Dit artikel verscheen in “Content Magazine, maand augustus 2017.

DisclaimerDe verstrekte informatie mag nimmer worden opgevat als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Auteur

Barry Jansen