Bel ons

040 - 222 21 12

Bij Duisenburgh vinden wij pensioenadvies een vak apart!  De ontwikkelingen op dit vakgebied gaan razendsnel. Verandering van (wettelijke) spelregels zijn aan de orde van de dag. Toetsing van complexe pensioenregelingen (al dan niet bij banken of verzekeraars) aan de pensioenwetgeving vergt verstand van zaken. Reden genoeg voor Duisenburgh om te werken met gespecialiseerde pensioenadviseurs die hun vak verstaan en die vanzelfsprekend voldoen aan alle wettelijke deskundigheidseisen voor een vergunning van de AFM.

Wettelijk pensioenvergunning. Minder pensioenadviseurs vanaf 1-1-2014

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de toezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. De AFM onderzocht recent de kwaliteit van het pensioenadvies. Hier bleek een slechte score bij de onderzochte financieel dienstverleners: 31% zeer slecht, 44% slecht, 19% matig en 6% redelijk in hun pensioenadvisering aan werkgevers. Om die reden zijn er door de AFM leidraden opgesteld en is er een wettelijk pensioenvergunningsstelsel ontstaan. Het grootste deel van de advieskantoren kunnen niet voldoen aan deze wettelijke vereisten voor een pensioenvergunning. Duisenburgh heeft deze WFT-pensioenvergunning wel in bezit. U kunt ons terugvinden op de site van de AFM door te zoeken in de registers op onze naam of vergunningsnummer 12010023.

Mag elke financieel adviseur over mijn pensioen adviseren?

Het antwoord mag duidelijk zijn. Vanaf 1-1-2014 is het aantal financieel advieskantoren die mogen adviseren in pensioen drastisch verminderd. Steeds minder adviseurs mogen u dus over uw pensioen adviseren. Ook als u een pensioenverzekering bij een verzekeringmaatschappij via een assurantiekantoor heeft, is de kans dus groot dat uw assurantiekantoor géén WFT-pensioenvergunning heeft.

Wat als mijn adviseur geen Wft-pensioenvergunning heeft?

Als uw adviseur geen WFT-pensioenvergunning heeft, dan gaat de polis rechtstreeks naar het beheer van de verzekeringsmaatschappij. Deze verzekeringsmaatschappij is uiteraard niet op de hoogte van uw gehele financiële situatie. Dit mag ook niet van een verzekeraar verwacht worden. In onze visie moeten verzekeraars verzekeren en hier kwalitatief goede verzekerings- of pensioenproducten voor ontwikkelen. Laat het advies maar aan de echte pensioenadviseur over!

Pensioen is ook gewoon een “pot met geld”

De pensioenmaterie is complex. Voer voor deskundigen. Wij kunnen u alles vertellen over pensioentermen als prepensioen, actuariële kortingen, waardeoverdracht, backserviceverplichtigen, AOW-franchise of nog 100 andere pensioenbegrippen. Maar in onze visie is pensioen ook gewoon een “pot met geld”. Hoe meer geld er in die pot zit, hoe hoger het pensioen. Of anders gezegd: hoe meer geld u krijgt vanaf uw pensioendatum. En het belangrijkste: hoe zorgt u ervoor dat u zoveel mogelijk geld hiervoor beschikbaar heeft vlak voor uw pensioendatum? Ontdaan van alle “pensioenfranje” is dit natuurlijk waar het voor u om draait.

Een beter pensioenadvies. Privé, zakelijk en collectief

Pensioenadvies is dus een vak apart, maar staat op zich niet alleen. Pensioenadvisering gaat in onze visie veel verder dan alleen uw pensioenverzekeringen of pensioen in eigen beheer. Als pensioen een “pot met geld” is, dan kunnen alle “potten met geld” ook voor uw pensioen zorgen. Uw pensioenvoorziening is dus een onderdeel van uw totale financiële planning. Pensioenadvies is uiteraard ook een kwestie van verstandig beleggen. Deze beleggingskennis hebben we bij Duisenburgh ook in huis. Ten slotte is pensioenadvies voor onze ondernemende klanten gewaarborgd door onze achtergrond als adviseur voor de zakelijke markt.

Auteur

Barry Jansen