Bel ons

040 - 222 21 12

De hypotheekrente is momenteel historisch laag. Veel huiseigenaren hebben bij het afsluiten van hun hypotheek gekozen voor een vaste rente met lange(re) looptijd. Heeft u nog enkele jaren te gaan in de rentevastperiode en wilt u toch profiteren van de lage rente? Dan moet u in de regel de hypotheek oversluiten en in één keer een boeterente betalen. Alternatief hiervoor is rentemiddeling. 

Rentemiddeling is een manier om een lagere hypotheekrente en dus ook lagere maandlasten te krijgen. Hierbij stelt de leningverstrekker de rente opnieuw vast door het gewogen gemiddelde te nemen van de rente die u op dit moment betaalt en de nieuwe rente. Recent zijn fiscaaltechnische belemmeringen die veel banken ervaarden weggenomen met een besluit van de Staatssecretaris van Financiën, dat op 7 december 2015 is gepubliceerd in de Staatscourant. Dit besluit resulteert in een toename van het aantal geldverstrekkers dat rentemiddeling aanbiedt.

Wat houdt rentemiddeling in?

Bij rentemiddeling breekt u de lopende rentevastperiode af en gaat een nieuwe rentevastperiode gelden. Hierbij middelt uw huidige geldverstrekker de eerder afgesproken rente met de (fors) lagere actuele marktrente. U betaalt een boeterente voor het aanpassen van de lopende rentevasteperiode. Rentemiddeling houdt in dat u de boeterente niet in één keer hoeft te betalen, maar deze uitsmeert over de nieuwe rentevastperiode door deze (als opslag) op te nemen in het nieuwe rentepercentage. Er zijn verschillende berekenmethodes voor rentemiddeling.

Oversluiten versus rentemiddeling

Overweegt u uw hypotheek over te sluiten om direct te profiteren van de huidige lage rente? Houd er dan rekening mee dat uw geldverstrekker vaak een hoge boete in rekening brengt omdat u de lopende rentevaste periode vroegtijdig beëindigd. Heeft u niet de mogelijkheid om de boete (in één keer) uit eigen middelen te betalen? Dan is rentemiddeling mogelijk aantrekkelijk. Dit is afhankelijk van uw hypotheekvorm en resterende rentevastperiode.

Voor u interessant?

Op dit moment is rentemiddeling bij steeds meer hypotheekverstrekkers mogelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden en gevolgen voor uw persoonlijke situatie? Informeer bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. De adviseur kan uw geldverstrekker vragen een voorstel te doen voor zowel oversluiten als rentemiddeling.

Auteur

Barry Jansen