Bel ons

040 - 222 21 12

Rentevast periode hypotheek loopt af, wat nu?

Als de rentevast periode van uw hypotheek ten einde loopt, ontvangt u een voorstel van uw hypotheekverstrekker. De meeste hypotheekaanbieders sturen hun klanten pas kort voor het einde van de rentevast periode een nieuw rentevoorstel. Daardoor blijft er weinig tijd over om hypotheekrentes en voorwaarden te vergelijken en elders een hypotheekofferte op te vragen.

Loopt u rentevast periode bijna af? Oriënteer u dan tijdig. U hoeft namelijk niet bij uw huidige hypotheekverstrekker te blijven. Misschien biedt een andere bank of hypotheekaanbieder u een veel lagere rente voor uw hypotheek. Het einde van de rentevast periode is ook een mooi moment om eens te kijken of uw hypotheek nog wel aansluit bij uw huidige wensen. Tip: Zet ruim van tevoren in uw agenda dat u hypotheekrentes gaat vergelijken of elders een hypotheekofferte gaat opvragen. Dat scheelt soms aanzienlijk in de hoogte van de hypotheekrente. Ook krijgt u inzicht in de verschillen tussen korte en lange rente.

Korte en lange rente

In 2013 is de korte rente onverminderd laag gebleven. De verwachting is ook niet dat de Europese Centrale Bank in 2014 renteverhogingen gaat doorvoeren . Zij verwacht namelijk dat de inflatie in de eurozone voorlopig op een laag niveau zal blijven. Verbeterde economische vooruitzichten en uitspraken van de FED zorgen dat de lange rente in 2013 wel harder is opgelopen. De lange rente is historisch gezien echter nog steeds zeer laag.

Verschillen

Hoeveel verschil zit er nu eigenlijk tussen bijvoorbeeld een 10-jaars vaste rente en een variabele rente? En hoeveel verschil zit er tussen de tarieven van de diverse aanbieders? In onderstaande tabel worden de hoogste en laagste tarieven in de markt weergegeven voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie:

NHG variabelvarieert van 2,25 tot 3,25
NHG 10 jaar vastvarieert van 3,55 tot 4,7

Rentewijzigingen voorbehouden.

Het verschil in rentetarief tussen de verschillende aanbieders is best schrikbarend te noemen. Wel is het goed om appels met appels te vergelijken. De voorwaarden kunnen behoorlijk van elkaar afwijken. Daarnaast is de hypotheekvorm ook van invloed op het rentetarief.

Wijsheid

Wat nu wijsheid is bij het maken van een rentekeuze, hangt af van uw persoonlijke situatie. Hoe korter de rentevast periode van uw hypotheek, hoe sneller eventuele renteverhogingen invloed hebben op de woonlasten. Dient u een keuze te maken voor een nieuwe rentevast periode van uw hypotheek? Dan is een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur geen overbodige luxe. Deze vergelijkt bovendien diverse aanbieders voor u.

Auteur

Barry Jansen