Bel ons

040 - 222 21 12

Dit is de derde column over situaties uit de adviespraktijk. Het doel van deze serie is om aan de hand van sprekende gebeurtenissen uitleg te geven over kansen en bedreigingen bij beleggen. Doe er uw voordeel mee!

‘Sparen’ in vakantiewoningen
Steeds vaker spreken we mensen die min of meer radeloos naar hun spaarrekening kijken. Dat is niet vreemd. De centrale banken in de wereld hebben de rentevoet op ongekend lage niveaus gezet in hun pogingen om de economie aan te jagen. Momenteel bedraagt de spaarrente bij de grootbanken gemiddeld 0,02 procent. Bij de mensen die ik spreek, gaat het vaak om grote spaarsaldo’s. De lage rente heeft op deze bedragen enorme impact. Een spaarder met 950.000 euro ontving eerder bij 4,5 procent een rente van 42.750 euro. Nu is dat nog slechts 190 euro!

Die ‘radeloosheid’ maakt spaarders vatbaar voor allerlei veelbelovende aanbiedingen in de media. Zo komen we verschillende advertenties tegen met ‘gegarandeerde‘ en veelal achtergestelde obligaties, CFD’s, valutahandel, winkelpanden, Bitcoin, windmolens, Duits vastgoed en opvallend veel beleggingsvormen buiten het toezicht van Autoriteit Financiële Marken (AFM). Doorgaans te mooi om waar te zijn…

Recreatiewoningen

Hiernaast worden spaarders overladen met aanbiedingen uit de recreatiesector. Niet zonder effect; vorig jaar werden er in ons land circa 18 procent meer recreatiewoningen verkocht dan het jaar ervoor. Grote en kleinere aanbieders spelen hier handig op in, door de aanleg van nieuwe vakantieparken, vooral aan de Nederlandse kust.

Risico
Investeren in recreatiewoningen is niet zonder risico’s! Ik adviseer u vooraf goed te onderzoeken waarin wordt geïnvesteerd, de toekomstvisie van het vakantiepark en uw eigen juridische positie. Is er sprake is van eigen grond? Wie is de ontwikkelaar, welke projecten en welke reputatie heeft deze? Bij huurgarantie is het belangrijk om te weten hoe sterk de verhuurorganisatie is en de contractlooptijd.

Voorts: de (jaarlijkse) kosten zoals de beheerkosten, VVE, onderhoud en verplichte aanpassingen. Hoe is uw positie in de contracten geregeld? Zorg ervoor dat u alle details kent. Let op: een mogelijk gegarandeerd rendement geldt meestal voor maximaal vijf jaar. Gebleken is dat sommige verhuurorganisaties de verhuur van deze woningen hierna op een lager pitje zetten, waardoor de huurinkomsten teruglopen. Daarmee komt ook de verkoopwaarde onder druk te staan.

Spreiding
Het is niet verstandig om een groot deel van het vermogen in slechts één beleggingscategorie (zoals vastgoed) uit te zetten. Een van de belangrijkste spelregels bij beleggen is immers: spreiden! Bij deze beleggingsvorm is dat niet minder. Temeer omdat het om grote investeringsbedragen gaat.

Tip: beleg niet uitsluitend in deze beleggingscategorie. Zorg allereerst – ondanks de lage rente – voor een buffer op de spaarrekening en verdeel bijvoorbeeld ook over aandelen, obligatievarianten, financieren en crowdfunding met onderpand, edelmetalen enzovoorts. Informeer tevens naar de mogelijkheden van een ‘familiebank’.

Laat u hierin onafhankelijk adviseren!
Wanneer u in meerdere vakantiewoningen wilt investeren, zorg dan net als bij een effectenportefeuille voor goede spreiding over verschillende aanbieders. U verkleint daarmee het risico. Een voorbeeld. Stel dat de vakantiewoning en de contracten er goed uitzien, maar de desbetreffende verhuurorganisatie gaat failliet. Dan wordt het vaak ‘gegarandeerd rendement’ niet meer aan u uitgekeerd. Wanneer de investering (deels) is gefinancierd, is het nog vervelender: rentelasten lopen dan wel gewoon door. Pas dus op met het financieren! Wanneer u dit van plan bent; houdt het leenbedrag heel beperkt. Hoe lucratief de ‘hefboom’ ook zou kunnen zijn. Immers, het laatste wat u wilt, is dat uw vastgoedbelegging als een molensteen om uw nek gaat hangen.

Tot slot
Spaarders hechten aan zekerheid. Maar vastgoed is een belegging en geen spaarrekening. Het argument dat ‘vakantiestenen’ altijd hun waarde behouden is helaas onjuist gebleken. Zo drukt op dit moment de verkoop van nieuwe recreatieparken de waarde van bestaande recreatiewoningen. laat u vooral goed informeren!

Het bovengenoemde is uitdrukkelijk geen beleggingsadvies voor uw persoonlijke situatie. Derhalve kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg altijd een onafhankelijk adviseur.

Auteur

Jack Verkamman