Bel ons

040 - 222 21 12

De kranten laten ons een herstel van de woningmarkt zien met recente koppen als ‘NVM: Herstel woningmarkt nog beter dan verwacht’ en ‘Kadaster: Forse stijging registraties februari’. Hoe staat het er werkelijk voor op de woningmarkt en specifiek in onze regio? Waarom nu een huis kopen?

De feiten op een rij

In de totale markt werden er naar schatting 46.500 huizen verkocht in het vierde kwartaal van 2014. De prijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5% hoger dan vorig jaar en 5% hoger dan op het dieptepunt. In Zuidoost Brabant zijn in hetzelfde kwartaal 14,4% meer woningen verkocht. De huizenprijzen stegen gemiddeld met 1,7% in de regio. De NVM ziet het in 2014 ingezette herstel van de woningmarkt doorzetten in 2015. Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de transactieprijs is eind 2014 gedaald tot 5,5%. Een jaar geleden bedroeg dit verschil nog 8,0%. Bij vrijstaande woningen bedraagt het verschil nog altijd bijna 10%. Bij tussenwoningen is het verschil teruggelopen tot 4,3%.

Kadaster

Ook het kadaster publiceerde recent cijfers. De huizenverkoop in Nederland is in februari fors gestegen, zowel ten opzichte van januari (23,9 procent stijging) als in vergelijking met februari vorig jaar (16,6 procent stijging). Zowel op maand- als op jaarbasis waren twee-onder-éénkapwoningen het meest in trek, met plussen van respectievelijk 36,1 en 17,5. Het Kadaster maakte ook bekend dat het aantal geregistreerde hypotheken op jaarbasis met 15,7 procent steeg tot 17.229 en op maandbasis met 20,9 procent tot 14.253 stuks.

Broos herstel

Voornoemde feiten moeten we echter ook in de context plaatsen van het per 1 januari 2015 vervallen van de tijdelijk hogere vrijstelling schenkbelasting, de verlaging van het grensbedrag voor het kopen van een woning met Nationale Hypotheek Garantie, de dalende Loan-to-Value en het gegeven dat nog niet alle regio’s in Nederland profiteren van de opbloei. Het herstel is broos, maar feitelijk zichtbaar en lijkt zich door te zetten in de komende maanden.

Waarom nu een huis kopen?

Huizenprijzen zijn realistisch, de rente staat historisch laag en er is meer keus, dus meer kans op het vinden van uw droomhuis. Redenen voor woningzoekenden om zich actief op de woningmarkt te begeven. Heeft u een woning op het oog? Weet u waar u op moet letten? Vóór de handtekening wordt gezet, moet u heel wat overwegen, regelen en beslissen. Hoeveel kunt u lenen? Hoeveel wilt u lenen? En hoe vindt u de juiste hypotheek? Een Erkend Hypotheekadviseur kan u daarbij helpen. Tip: onderzoek van MoneyView toonde aan dat u in elke situatie goedkoper uit bent met een hypotheek via een onafhankelijke adviseur dan via een bank die eigen producten verkoopt.

Auteur

Barry Jansen