Bel ons

040 - 222 21 12

Als zzp’er heeft u recht op AOW als u de AOW-leeftijd bereikt. U bepaalt zelf of u nog een aanvullende oudedagsvoorziening wilt. Voornaamste reden om een voorziening te treffen: u wilt een te grote terugval in inkomsten na uw pensioen voorkomen. Voor deze aanvullende voorziening bestaan verschillende mogelijkheden.

zzp pensioen en derdepijlervoorzieningen

Sinds 1 januari 2015 is er een collectieve pensioenregeling voor zzp’ers. De grootste belangenorganisaties van zzp’ers geven de regeling vorm. De pensioenregeling is (tot op heden) niet verplicht maar vrijwillig en deelnemers bepalen zelf hoeveel ze inleggen. U kunt als zzp’er ook kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De lijfrente ontvangt u dan naast uw AOW. De premie die u voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar van uw box 1-inkomen. Voor de aftrek gelden wel bepaalde voorwaarden.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Wilt u een oudedagsvoorziening opbouwen zonder geld te onttrekken aan uw onderneming? U kunt een deel van uw winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van de winst hoeft u pas later belasting te betalen. U kunt de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. Belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen. Voor de opbouw van een fiscale oudedagsreserve gelden voorwaarden.

Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Bent u als zzp’er ook ex-werknemer? U kunt dan de pensioenregeling van uw voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. U kunt er pas van gebruikmaken als uw pensioenregeling deze optie biedt. Sinds 1 januari 2012 is de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

Pensioen in eigen beheer of bij verzekeraar

Bent u als zzp’er ook directeur-grootaandeelhouder (dga) van uw eigen bv? Dan kunt u uw pensioen binnen uw eigen bv opbouwen. Ook kunt u het pensioen bij een externe verzekeraar onderbrengen.

Geen zorgen voor later

Wilt u weten wat uw mogelijkheden concreet zijn? Een onafhankelijke pensioenadviseur helpt u alle opties inzichtelijk krijgen. Ook voor meer informatie over geldende voorwaarden, vragen of een toelichting op bovenstaande, kunt u bij de adviseur terecht.

Auteur

Barry Jansen