Afgelopen maand wisselde de stemming van beleggers behoorlijk. De mondiale beurzen schommelden tussen hoop en vrees. Aan de ene kant waren er zorgen over de oplopende inflatie en het daarmee samenhangende rentebeleid van centrale banken en aan de andere kant was er optimisme over de flink op stoom gekomen vaccinatieprogramma’s in de Westerse landen. Per saldo schoot onze nationale beursbarometer, de AEX-index er niet zoveel mee op en sloot de maand mei 0,25% hoger af. Bij onze oosterburen waren beleggers per saldo iets vrolijker gestemd en de Duitse DAX-index kon in de afgelopen maand 1,85% toevoegen aan het voorlopig jaarrendement. De brede Europese graadmeter, de Eurostoxx50-index, vervolgde per saldo ook de weg naar boven en sloot 1,63% hoger. In de Verenigde Staten was het beeld gemengd. De index met 30 grote Amerikaanse ondernemingen, de Dow Jones index, liet in mei een fraaie stijging zien van 1,74% maar de wat bredere S&P500 index bleef dicht bij huis met een kleine plus van 0,30%. De Nasdaq100 index, waarin met name technologiefondsen noteren, sloot de maand met een verlies van 1,48%. Europese beleggers die positie hadden in Amerikaanse aandelen keken tevens aan tegen een extra (papieren) verlies omdat de Amerikaanse dollar ruim anderhalf procent minder waard werd ten opzichte van de euro. In Japan bleef de Nikkei225 index dicht bij huis en noteerde een kleine plus van 0,23%. In Hong Kong was het enthousiasme groter en de HangSeng Index kreeg er in mei 1,86% bij.

De komende periode zullen beleggers kijken naar inflatiecijfers. Beleggers gaan er voorlopig vanuit dat de hogere inflatie tijdelijk zal zijn, maar als de inflatie toch meer permanent zou worden zullen centrale banken weer keuzes gaan maken over (de eventuele afbouw van) steunpakketten en uiteraard moeten beleggers hier ook rekening mee houden. Bij Duisenburgh zijn we voorbereid op beide scenario’s en zullen we uiteraard ook op deze plek voor u de ontwikkelingen op de voet blijven volgen.  

Ik wens u de komende maand weer veel succes met uw beleggingen! 

‘Blik op de beurs’ is een initiatief van Duisenburgh Vermogensregie
Jenniskens. Voor een second opinion van uw portefeuille of een goed
vermogensadvies kunt u mailen naar: tjenniskens@duisenburgh.nl
of bellen met: 0478 – 85 46 37 of mobiel 06 – 155 72 635.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Actuele vacatures

Vacature Assistent-Accountant Samenstelpraktijk

Ben jij een assistent-accountant in de omgeving van Eindhoven die kan meedenken met de klant en die persoonlijk klaarstaat voor kleine en grote uitdagingen?

Vacature Adviseur / Relatiebeheerder

Ter versterking van ons team van de afdeling Administratie & Fiscaal Advies is Duisenburgh per direct op zoek naar een enthousiaste collega! In de functie van Adviseur / Relatiebeheerder ben je verantwoordelijk voor jouw eigen klantenportefeuille in het MKB segment. Deze werkzaamheden spreken jou aan Het samenstellen en bespreken van jaarrekeningen voor de met name […]

Auteur

Tjeerd Jenniskens