Bel ons

040 - 222 21 12

Beleggen?
Beleggen kan zeker interessant zijn wanneer het vermogen voor langere tijd niet nodig is. De geschiedenis laat zien dat, gemeten over een langere horizon, beleggen steeds zorgde voor hogere rendementen dan sparen. Om u een idee te geven: in de periode van 1976 – 2016 was het gemiddeld jaarrendement* bij aandelen ruim 9 procent en bij obligaties ruim 7 procent. Bovendien hadden we ook in deze periode te maken met ‘beweeglijke markten’. Denk aan de verschillende beurscrashes, waar aandelenmarkten soms wel daalden met meer dan 50 procent. Desondanks zien we dat deze negatieve bewegingen door de tijd ruimschoots zijn goedgemaakt en omgezet in mooie gemiddelde rendementen.
(* bron: MSCI wereldindex)

Is beleggen dan voor iedereen dé oplossing?
Nee, niet voor iedereen is beleggen dé oplossing!
– Het vermogen dient u voor een langere periode te kunnen uitzetten (minimaal 5 tot 10 jaar). Beleg dus alleen met geld dat u voorlopig kunt missen!
– Wanneer u ‘slapeloze nachten’ heeft of in paniek raakt als de beurs tegenzit, kunt u er beter niet aan beginnen. Het is belangrijk dat beleggers de langere termijn voor ogen blijven houden en vasthouden aan hun strategie.
– Tussentijdse koersverliezen dient u zowel emotioneel, als financieel te kunnen dragen.
– Het is belangrijk dat risico en rendement met elkaar in verhouding zijn.
– Een goede spreiding van titels, sectoren, regio’s, ratings en looptijden is relevant.
– Tot slot, maar niet minder van belang is dat de invulling van uw portefeuille passend is bij uw vermogensdoel en beleggingshorizon.

Laat u niet verleiden door ‘commerciële praatjes’ over beleggen. Laat u eerlijk voorlichten door een onafhankelijk adviseur, het gaat immers om uw belang! Er wordt dan gekeken naar passende oplossingen om uw doelstellingen te behalen; mét of zonder beleggingen in effecten.

Beleggen
“Beleggen is niet meer dan een middel om doelen te bereiken. Het moet passen bij de klant en zijn doelstellingen en is bovendien niet altijd hét middel”. Naast effecten kijken wij ook naar interessante crowdfundingprojecten, venture capital, onroerendgoed, edelmetalen, voorfinancieringen enz. Regelmatig beschikken wij over interessante mogelijkheden.

Vermogensplan
Bij gedegen beleggen komt veel kijken. Goede voorbereiding is noodzaak! Zie ook mijn eerdere columns. Wanneer het financiële beeld en doelrisico helder is, is het verstandig om een al dan niet uitgebreid vermogensplan op te stellen. Dit plan geeft naast de huidige situatie een beeld van de verwachte inkomens- en vermogensontwikkeling, schenkingsplannen, testament, erfenissen, verkoop bedrijf enz. Het niet helder hebben van het eigen financiële beeld en ontbreken van een strategie zijn veel gemaakte beleggersfouten die voor vervelende tegenvallers kunnen zorgen. Laat u niet verrassen!

Tien praktische aanbevelingen samengevat
1. Een juiste vermogensverdeling, ook wel: assetmix (bepaalt 80% van uw rendement).
2. Spreiden, spreiden, spreiden.
3. Houdt vast aan uw strategie, schakel emoties uit.
4. Onderhoud uw portefeuille | Zorg voor een klankbord.
5. Blijf op koers: geregeld herbalanceren en winsten afromen.
6. Geduld: succes bij beleggen in aandelen is gebaseerd op tijd.
7. Houd kosten zo laag mogelijk in de portefeuille.
8. Vermijd koffiepraatjes met gouden tips.
9. Pas op wanneer een ‘rendement’ te mooi is om waar te zijn.
10. Denk steeds in risico én rendement.

Auteur

Jack Verkamman