Bel ons

040 - 222 21 12

Met onze modelportefeuilles zoeken we bij Duisenburgh continu de balans tussen risico en rendement. We kijken naar de fase waarin economieën en beurzen zich bevinden, hoe de gemiddelde koerswinstverhoudingen zijn, waar risico’s te verwachten zijn en waar we kansen zien. Ook kijken we naar mondiale trends. Een belangrijke trend waar we al geruime tijd in beleggen? De opkomst van de zogenoemde FinTech-bedrijven.

FinTech: Financial en Technology

Het begrip FinTech is relatief onbekend in Nederland. De naam is een samenvoeging van de begrippen Financial en Technology en verwijst naar bedrijven die financiële diensten bieden door gebruik te maken van de laatste informatietechnologie. Deze bedrijven bouwen moderne apps (bekend is bijvoorbeeld Tikkie van ABN AMRO) en bieden moderne betaaldiensten (Adyen, PayPal) aan. Zo concurreren deze bedrijven met de traditionele banken en verzekeraars. En tegelijkertijd treden ze op als toeleverancier of samenwerkingspartij van die banken en verzekeraars en helpen ze bij de ontwikkeling van nieuwe diensten of het moderniseren van verouderde systemen.

Gevestigde banken en dienstverleners hebben zelf meestal nog niet de technologie om mee te gaan in een wereld die steeds meer online beweegt. Nieuwere, op technologie leunende bedrijven, hebben deze kennis wel in huis en daarmee een groter potentieel verdienmodel. Dit maakt het erg aantrekkelijk om te beleggen in FinTech-bedrijven.

Digitale trend

De pandemie maakt de digitale trend waarin we ons bevinden nóg duidelijker. Kijk bijvoorbeeld naar de enorme toename van contactloos betalen. Traditionele financiële dienstverleners moeten veel geld investeren om mee te kunnen gaan in deze digitale trend, door technologie en implementatie in te kopen bij de nieuwe, op IT gebaseerde bedrijven. Deze bedrijven profiteren hier dus bovenmatig van. Ook de opkomst van Artificial Intelligence (AI), het gebruik van algoritmes en het op nieuwe en andere manieren vergaren van data, zijn trends waarin de FinTech-bedrijven goed scoren. 

Hoewel overnames en fusies – waarmee doorgaans flinke premies gemoeid zijn – onvermijdelijk zijn in een sector die zo snel groeit en waar zoveel geld naar toestroomt, verwachten wij dat de FinTech sector de wind mee blijft hebben. Simpelweg omdat de markt vraagt om innovatieve oplossingen in de financiële sector. Daarom hebben onze beheerportefeuilles een positie in het Robeco FinTech Fund.

Disclaimer
De verstrekte informatie is geen persoonlijk advies. Het is altijd belangrijk om uw persoonlijke situatie te bespreken met uw adviseur, zodat u volledige en juiste informatie krijgt.

Auteur

Tjeerd Jenniskens