Bel ons

040 - 222 21 12

Een bijdrage door: mr. J. de Man Fiscalist / Financieel planner

De oprichting van een Open Fonds voor Gemene Rekening

Begin dit jaar hadden Christiaan van Elssen (Beleggingsadviseur) en ik, Joris de Man een kennismakingsgesprek met een cliënt over het beleggen van zijn vermogen. Uiteindelijk hebben we een anonieme structuur opgericht in de vorm van een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) om te gaan beleggen.

Duisenburgh volgt de visie om voorafgaand aan de invulling van de beleggingsportefeuille, eerst de totale vermogenspositie in kaart te brengen. Dit doen we door middel van een financieel plan. Zo bepalen we samen een duidelijke koers. Dit plan is geen uitgebreid boekwerk, maar een rekensheet met aandachts- en adviespunten om direct concrete vervolgstappen te zetten.

Door het opstellen van een financiële planning maken we over een langere periode de ontwikkeling van privé-, en eventueel ondernemingsvermogen, inzichtelijk. Voor ons geeft dit inzicht in de actuele belastingdruk, inkomensbehoefte vóór en na pensioendatum en de geldstromen.

Aan de hand hiervan adviseren wij cliënten over o.a.:

  • Fiscale en financiële optimalisatie
  • Mogelijkheden tot eerder stoppen met werken
  • Beleggen van vermogen
  • Vermogens- en bedrijfsoverdracht

De tussenstap van de financiële planning is van belang om de beleggingshorizon, allocatie en omvang van de beleggingen te bepalen. Moet je nu beleggen in privé of juist in de BV om het maximale rendement onder aan de streep over te houden? Fiscaliteit speelt namelijk een grote rol bij het behalen van het hoogste nettorendement binnen het gekozen mandaat. Zo is er over het algemeen netto een hoger rendement op beleggingen met een defensief karakter in de BV te behalen en in privé juist met een offensievere strategie.

Duisenburgh bundelt kennis omtrent fiscaliteit, beleggen en financiën. Zo voorzien we de cliënt zo goed mogelijk van advies en zorgen we ervoor dat dit daadwerkelijk wordt uitgewerkt. Dat is onze kracht.

Anonieme juridische structuren

Tijdens de bespreking van de financiële planning en het afstemmen van het beleggingsmandaat bleek  dat beleggen vanuit een BV in box 2[1] het beste bij de wensen (risico & rendement) van onze cliënt aan te sluiten. Al pratende over een zogenoemde kasgeld vennootschap werd duidelijk dat deze cliënt gezien zijn huidige functie niet publiekelijk bekend wilde worden als vermogend persoon. Door de introductie van het UBO-register viel de route om een BV op te richten om daar privévermogen in te storten alsnog snel af.

Omdat we als kantoor ervaring hebben met het opzetten van anonieme juridische structuren, hebben we uiteindelijk een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) opgericht. Dit fonds is vanwege haar open karakter belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting (box 2) en hoeft geen jaarcijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel omdat het daar niet wordt geregistreerd. Via een verzoekschrift wordt het OFGR aangemeld bij de Belastingdienst. Zij reiken een fiscaal nummer uit om jaarlijks aan de aangifteplicht te voldoen.

Betaalrekening openen

Binnen 3 maanden na oprichting van het OFGR heeft de Belastingdienst het fiscale nummer toegekend. In de tussentijd zijn we aan de slag gegaan met de inrichting van de beleggingsportefeuille en het openen van een betaal- en beleggingsrekening. Met name het openen van een betaalrekening voor een OFGR kan lastig zijn. Door de strikte controleplicht in het kader van de Wwft zijn grootbanken terughoudend. Duisenburgh Vermogensregie heeft zelf de toegang tot een erkend platform om een betaalrekening te openen en kan dit ook voor u in orde maken.

Bent u ook benieuwd of beleggen in privé of in de BV (of een combinatie daarvan) het beste bij uw wensen en financiële situatie past? Neem dan gerust contact met ons op voor het plannen van een afspraak.

Lees ook het eerder geschreven artikel door Joris de Man over het UBO-register.
Financiële belangen in bedrijven per 27 september a.s. openbaar in het UBO-register

[1] Een BV, NV of vergelijkbare entiteit met een belang van minimaal 5,0%.

Auteur

Joris de Man