Bel ons

040 - 222 21 12

Meer rendement. Wie wil dat niet? Crowdfunding, waarbij mensen investeren in ondernemers met een goed idee, trekt investeerders aan die op zoek zijn naar een hogere opbrengst. Crowdfundingplatforms beloven aantrekkelijke rendementen van zeven tot acht procent. Dat klinkt goed. Maar wat zijn de kansen en risico’s? Crowdfunding is bijna niet gereguleerd en daarin zit de grote kracht en tegelijkertijd de grootste valkuil van crowdfunding.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed recent onderzoek. Eindconclusie: crowdfundingplatforms dwingen consumenten met marketingtrucs om snel hun geld te steken in projecten waarvan zij de risico’s niet kennen. De tijd die mensen hebben (nemen) om te besluiten of zij wel of niet in een project stappen neemt af. In sommige gevallen is dit slechts 10 minuten tot hooguit een paar uur. Dit uit angst om de boot te missen.

Inzicht in risico’s en spreiding
Vorig jaar schreven wij al een artikel over crowdfunding. We concludeerden dat investeren middels crowdfunding aantrekkelijk maar risicovol kan zijn. Als u op deze manier wilt gaan beleggen is het zaak dat u zich goed juridisch en fiscaal over eventuele risico’s laat infomeren. Investeer met middelen die u kunt missen en zorg voor spreiding in uw beleggingen.

Kwetsbaar
De AFM onderschrijft dit met haar onderzoek. Volgens het onderzoek legt 60 procent van de particulieren meer dan tien procent van zijn vrij belegbare vermogen in crowdfundingsprojecten in. Vooral de kleine beleggers, de mensen met een vermogens tot 50.000 euro, zijn gevoelig voor zowel de marketingtrucs als de hoge en aantrekkelijke rendementspercentages. Zij hebben een ‘beperkt’ vermogen en investeren meer; dat maakt ze kwetsbaar.

Hoe risico’s beperken?
De AFM adviseert om maximaal tien procent van het vermogen te investeren en te spreiden over meerdere projecten. Platformen beloven hoge rendementen van zeven tot acht procent, maar dat zijn vaak bruto rendementen. Na aftrek van kosten komt het vaak uit op gemiddeld drie tot vier procent.

Regels aangescherpt
Naar aanleiding van het onderzoek scherpt de AFM de regels aan. Alle relevante informatie over een project moet voortaan 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders beschikbaar zijn. Verder verwacht de AFM van crowdfundingplatforms grote inzet om ervoor te zorgen dat investeerders niet een te groot deel van hun vermogen in crowdfunding steken. Deze regels zijn overigens voorschriften, omdat er nog geen wetgeving is voor crowdfunding.

Ons advies: Laat u goed juridisch en fiscaal informeren over risico’s en het effectieve jaarlijkse netto rendement. Weet wat u wilt en kunt investeren in crowdfunding en neem geen overhaast besluit. Meer weten? Laat u informeren door een adviseur van Duisenburgh Vemogensregie bereikbaar via 040-222 21 12.

Auteur

Frank van Daal