Bel ons

040 - 222 21 12

In column deel 3 heeft u reeds beknopte aanwijzingen kunnen lezen met betrekking tot beleggen in effecten. We schreven onder meer over valkuilen bij beleggen als ‘waan van de dag’ en ‘alle eieren in één mandje’. In deze column gaan we in op ‘de hovenier’ en het thema ‘advies’.

Onderhoud ‘de hovenier’
Het onderhouden van een beleggingsportefeuille lijkt op het werk van een hovenier. Een goed plan vooraf zorgt voor een evenwichtig geheel. Met wat snoeien tussentijds blijft de tuin in prima staat. Wie dit niet doet, krijgt te maken met verwildering en zal de tuin uiteindelijk opnieuw moeten inrichten tegen veel hogere kosten. Bij beleggen is dat niet anders; beleggingen dienen regelmatig te worden bijgestuurd. Rendement en risico dienen hierbij in balans te blijven. Een onafhankelijk vermogensadviseur werkt in uw belang, is proactief en kijkt verder dan alleen uw effectenportefeuille. Meerwaarde die zich altijd terugverdient!

Niets voor niets
Gedirigeerd door de lage rentestanden zoeken steeds meer spaarders naar alternatieven om een beter rendement te kunnen behalen. Ook al kost sparen geld (zie mijn eerdere columns), spaargeld heeft op korte termijn wel het laagste risico. Wie een hoger rendement wil, zal meer risico moeten nemen. Hierop inspelend, duiken er de laatste tijd allerlei advertenties op met producten op die u veel beloven. Spaarders zijn hier vatbaar voor. Maar een ‘free lunch’ bestaat
niet. Mijn advies: pas op, begrijp vooral goed waar u in belegt. Voorkom teleurstellingen.

Productverkoop of advies
Als het om belangrijke financiële beslissingen gaat is het uitzoeken van bijvoorbeeld meubelen of een auto doorgaans leuker dan het aangaan van een hypotheek of het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Geen wonder dat velen te rade gaan bij een financieel deskundige. Helaas gaat het ook dan niet altijd goed. De oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat de adviseur slechts producten ‘verkoopt’. Zo verkopen veel partijen ‘huisproducten’ waarop meer verdiend wordt; geen goed uitgangspunt voor een eerlijk advies! Het is raadzaam om als consument meer informatie te verzamelen voordat een financieel product wordt aangeschaft . Kijk ook op websites van het Nibud, de AFM en de Consumentenbond.

Uw belang of bankbelang?
Wie interesse heeft in beleggen wordt nogal eens geconfronteerd met ‘gouden tips’ van zelfbenoemde goeroes over aandelen, valuta, exotische- en eigen producten. Het bijzondere is dat deze ‘adviseurs’ altijd wel verdienen aan uw mutaties: eigen posities, provisies of abonnementsgeld. Hiernaast bevestigen diverse onderzoeken dat ook veel handelen zelden of nooit tot betere resultaten leidt. Het is verstandig om een beleggingsportefeuille afgewogen op te zetten en deze periodiek te herbalanceren. Hiermee bedoel ik dat beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, onroerend goed) die meer in waarde zijn opgelopen worden afgeroomd, ten gunste van achtergebleven categorieën.
Doel: gestructureerd winstnemen en veiligstellen van het totaalvermogen. Het voorkomt vervelende verrassingen!

Onze aanpak
Voorafgaand aan onze dienstverlening is er een plezierig open gesprek met onze klant. Ook worden de wensen geïnventariseerd, de doelstellingen, rendementseis en de risicohouding. Aan de hand van deze gegevens maken wij een vermogensadvies dat verder reikt dan alleen een beleggingsadvies. Naast het vermogen bespreken we ook de inkomensontwikkeling, testament, vermogensoverdracht en andere relevante zaken. Wij kijken verder dan alleen beleggen. Beleggen is immers geen doel maar een middel. Met een helder beeld van uw financiële positie is de basis gelegd om uw doelen daadwerkelijk te kunnen realiseren. Ook nadat de portefeuille is opgebouwd mogen onze klanten rekenen op proactieve aandacht. Bovendien nooit adviseurswisselingen. Als trusted advisor geef ik uw bank-onafhankelijke meerwaarde.

Laat u adviseren! Ik denk graag met u mee over de meest optimale verdeling en mogelijke scenario’s in uw eigen situatie. U kunt rekenen op gedegen, onafhankelijk vermogensadvies voor een eerlijke prijs. Uw eigen accountant, notaris en andere adviseurs worden hierbij, zover noodzakelijk, uiteraard betrokken.

Auteur

Jack Verkamman