Bel ons

040 - 222 21 12

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nederland moet aantrekkelijk blijven voor bedrijven die zich hier willen vestigen en die hier willen produceren. Dat levert werk en banen op. Fiscale regelingen bepalen mede het al of niet gunstig vestigingsklimaat voor multinationals. Daarom is het kabinet onder andere voornemens de dividendbelasting per 1 januari 2020 af te schaffen. Dit is de belasting die bedrijven moeten betalen bij winstuitkering aan hun aandeelhouders.

Het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen staat in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Na de zomervakantie bleken de kosten voor deze maatregel naar schatting 600 miljoen euro hoger uit te vallen dan tot nu toe werd gedacht. Tijdens Prinsjesdag presenteert het kabinet de plannen, waaronder het belastingplan. De extra kosten moeten dan gedekt zijn. Dus de vraag die leeft is: afschaffen of niet?

Winstuitkering voor aandeelhouders

Bedrijven moeten dividendbelasting betalen wanneer ze een deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Deze winstuitkering heet dividend. Het algemene tarief voor dividendbelasting is 15%. Bedrijven houden de dividendbelasting in op de winst die ze uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit is de voorheffing. Dat houdt in dat de aandeelhouders de ingehouden dividendbelasting achteraf kunnen verrekenen in hun aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Weerstand

Zeker nu de kosten voor afschaffing hoger blijken uit te vallen, horen we steeds meer tegengeluiden. Het kabinet houdt voorlopig vast aan het afschaffen van de dividendbelasting. Staatssecretaris Snel van Financiën zei na de eerste ministerraad na de vakantie dat hij ervan uitgaat dat de afschaffing van de dividendbelasting doorgaat. Hij is stellig dat het schrappen van de heffing goed is voor het Nederlandse vestigingsbeleid. Tegenstanders zien de afschaffing als cadeautje voor internationale bedrijven en niet zozeer als bewezen baangarantie. Ook zijn er economen die ervan overtuigd zijn dat een gunstig vestigingsklimaat ook door andere maatregelen tot stand kan komen. Van het belang van een gunstig vestigingsklimaat is in elk geval het merendeel van de politieke partijen en experts overtuigd.

Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag op de derde dinsdag in september presenteert het kabinet haar plannen. Dan krijgen we antwoord op bovenstaande vraag en weten we wat, hoe en wanneer. Indien nieuwe fiscale regelingen ingaan, is het goed om onafhankelijk fiscaal advies in te winnen. Samen met uw fiscalist kijkt u hoe u de fiscale zaken voor uw bedrijf en uzelf kunt optimaliseren op basis van de samenhang tussen uw zakelijke belangen en uw privésituatie.

De fiscale adviseurs van Duisenburg nemen graag de consequenties met u door

Auteur

Tommy Meeuws