Bel ons

040 - 222 21 12

Een forse sprong met behulp van verbonden agenten – of partners

Duisenburgh verwacht binnen vijf jaar een verdubbeling van het aantal verbonden agenten – of partners waar het mee werkt. Het beheer- en advieskantoor wil in die periode ‘een forse sprong’ maken in beheerd vermogen. Verbonden agenten kunnen daarbij helpen.

Dat zegt directeur Frank van Daal in gesprek met Fondsnieuws. Sinds een jaar of vijf werkt het kantoor met verbonden agenten, om op die manier mensen met ervaring en een voor Duisenburgh nuttig netwerk binnen te halen.

De teller staat op zeven: Vanuit de plaatsen Zwanenburg (bij Amsterdam), Barendrecht, Venray, Weert, Nuenen, Geldrop en Valkenswaard werken de verbonden agenten – of partners, zoals Van Daal ze liever noemt – vanuit hun eigen kantoor voor Duisenburgh.

En als het aan Van Daal ligt, worden er dat er dus nog meer. ‘We dachten ook eigenlijk dat het sneller zou gaan, toen we een paar jaar terug voor deze structuur kozen. Maar we gaan niet met zomaar iedereen in zee, er moet wel sprake zijn van een win-win situatie.’

Ondernemerstest

Dat betekent niet dat een verbonden agent een minimale hoeveelheid klanten met zich mee moet brengen, maar hij of zij moet wél in staat zijn een goede start te kunnen maken als adviseur en als ondernemer, vertelt de directeur.

Duisenburgh werkt daarvoor met een extern adviseur, die gespecialiseerd is in franchising op bancair vlak. Deze adviseur gaat met de verbonden agent in spé aan de slag met een ondernemersplan en onderzoekt via een test of de beoogd partner geschikt is voor het ondernemerschap.

Slaagt de adviseur voor de test, dan volgt een stagetraject van vijf dagen bij Duisenburgh. ‘Een kennismaking, om te kijken of iemand écht past bij de Duisenburgh-familie’, licht Van Daal toe. ‘Ja, het is weleens voorgekomen dat we dan toch besluiten níet met iemand verder te gaan.’

En dat loont, merkt hij. Van de zeven aangesloten agenten is nog niemand vertrokken. Daarbij werken op het hoofdkantoor in Waalre nog eens 32 mensen in verschillende financiële disciplines: vermogensregie, financieel advies of administratie en fiscaal advies.

Zolderkamer

De reden daarvan ligt bij de oorsprong van het bedrijf. Duisenburgh – dat inmiddels zo’n tien jaar bestaat onder die naam – is namelijk een samensmelting van het ‘zolderkamerbedrijf’ in financieel planning van Van Daal en zijn compagnon Barry Jansen, een administratief kantoor van Tommy Meeuws en de adviespraktijk van Rene van Groenendaal. Intussen heeft het bedrijf ‘enkele honderden relaties’, en hanteert het kantoor een instapgrens van 500.000 euro. De hoeveelheid beheerd vermogen deelt Van Daal niet, maar de compagnons willen dus wel ‘een forse sprong’ maken.

Via nieuwe verbonden agenten – of partners, maar ook door het zelf actief benaderen van mogelijke nieuwe relaties en door bestaande klanten een uitgebreider dienstenpalet aan te bieden. ‘We kijken veel breder dan naar het vermogen’, vindt Van Daal.

Beheer

Beheer is overigens nog relatief nieuw voor het Brabantse bedrijf: in 2016 kreeg het een beheervergunning van de AFM. ‘Daardoor hebben nog veel klanten hun vermogen in advies van Duisenburgh. Geleidelijk wordt dat omgezet naar beheer.’

De strategie van Duisenburgh is behoudend. ‘We proberen de pieken en dalen eruit te halen’, verklaart Van Daal. Beleggen doet het kantoor bijna uitsluitend in etf’s en in fondsen. Een enkele keer komt daar op cliëntniveau een individuele titel bij.

Interview door Lenneke Arts voor Fondsnieuws Vermogensbeheer: artikel-Fondsnieuws

Auteur

Frank van Daal