Bel ons

040 - 222 21 12

Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers nóg harder werken om vacatures in te vullen en medewerkers binnenboord te houden. De wet van vraag en aanbod geldt: hoe minder mensen beschikbaar zijn voor werk, hoe krapper de markt en hoe hoger het salaris.

De cao-onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers van de afgelopen periode leverden fikse salarisverhogingen op. Zo krijgt de metaal- & technieksector bijna 8% loonsverhoging en gaan NS-medewerkers er 9,25% op vooruit. Maar wat als u werkt zonder cao? U wilt loonkosten beheersbaar houden, maar niet achterblijven op het gebied van goede arbeidsvoorwaarden.

Functie- en salarishuis

Het opzetten van een functie- en salarishuis helpt bij het bepalen van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Door het opstellen van functieprofielen weten medewerkers waar ze aan toe zijn, waardoor werkgevers of leidinggevenden gerichter feedback kunnen geven. De functieprofielen samen vormen het functiehuis. Wanneer u weet welke werkzaamheden binnen welke functies worden uitgevoerd, krijgt u inzicht in de onderlinge verhoudingen. Op basis daarvan worden passende salarissen vastgesteld: een salarishuis.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Om werknemers aan te trekken en binnenboord te houden, is een eerlijke beloning en een duidelijk functieprofiel heel belangrijk. Maar met alleen een functie- en salarishuis bent u er nog niet. Medewerkers hebben behoefte aan secundaire arbeidsvoorwaarden en dat gaat verder dan een vrijdagmiddagborrel. Veel medewerkers waarderen flexibiliteit in hun werkplek of uren. En krijgen graag de kans om door te groeien of zich te ontwikkelen. Daarnaast zien medewerkers persoonlijke aandacht graag terug op de werkvloer. Zoals betrokkenheid bij life events. Tot slot een tip: verras medewerkers! Een uitje, attentie of financieel extraatje draagt positief bij aan de waardering die medewerkers hebben voor hun werkgever.

Wij helpen u graag

Wij verzorgen de salarissen van veel werknemers en kennen de verschillende branches en beloningsmogelijkheden. Met onze kennis adviseren en helpen we bij het oplossen van beloningsvraagstukken.

Auteur

Monique Loomans