Bel ons

040 - 222 21 12

Het einde van het jaar nadert. Duisenburgh geeft u graag nog wat tips.
Heeft u vragen over een van onderstaande onderwerpen, of wenst u graag meer informatie?  Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.
U kunt ons bereiken via 040-22 22 112

Hypotheken

Lager maximaal leenbedrag
De regering heeft besloten dat het maximale bedrag dat u kunt lenen voor uw huis de komende jaren in stappen naar beneden gaat. In 2015 kunt u nog 103% van de marktwaarde lenen, daarna daalt het percentage ieder jaar met 1%. In 2018 is het maximaal te lenen bedrag de waarde van uw woning waar de taxateur uw huis op taxeert. Uitzondering hierop is het verkoopverlies bij huidige woning. (deels mee te financieren bovenop het percentage van de marktwaarde)

In de tabel hieronder ziet u wat dit per stap voor het maximale leenbedrag betekent.

Jaar% van de marktwaardeMaximaal leenbedrag
(bij marktwaarde van € 250.000,-)
2015103%€ 257.500,-
2016102%€ 255.000,-
2017101%€ 252.500,-
2018100 %€ 250.000,-

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten biedt mogelijkheden tot het verkijgen van een hypotheek
Uitzendorganisatie Randstad, hypotheekverstrekker Obvion en Vereniging Eigen Huis hebben samen met verschillende financiële instanties een constructie bedacht waarmee uitzendkrachten bij hypotheekverstrekkers effectiever aanspraak kunnen maken op een hypotheek. Naast de gebruikelijke uitzendovereenkomst krijgen uitzendkrachten ook een zogenoemde perspectiefverklaring. Door middel van deze verklaring wordt inzichtelijk welke perspectieven de uitzendkracht heeft op de arbeidsmarkt. De perspectiefverklaring is een vervanger van de werkgeversverklaring. De werkgeversverklaring wordt echter door de hypotheekverstrekkers wel geaccepteerd alleen is deze verklaring voor veel uitzendkrachten een onvoldoende basis om een hypotheek te kunnen ontvangen. De perspectiefverklaring is voor veel uitzendkrachten een uitkomst.

Hypotheek mogelijkheden startende ondernemer
Een hypotheek voor ondernemers is anders dan voor loondienstmedewerkers. Bij zelfstandige ondernemers wordt het inkomen bepaald op basis van een toets inkomen en niet op basis van een loonstrookje. Het beoordelen van dit zakelijk inkomen gaat verder dan het beoordelen van de gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaren. Er zijn binnen Duisenburgh mogelijkheden voor startende ondernemers die minimaal 1 volledig jaar actief zijn. De goede contacten bij geldverstrekkers die gespecialiseerd zijn in hypotheken voor ondernemers maken ons hypotheekadvies voor startende ondernemers compleet.

Belastingvoordelen en vrijstellingen

Voorlopige aanslag 2016 IB
Bij veel belastingplichtigen is de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2016 al op de deurmat gevallen. Op basis van deze voorlopige aanslag betaalt u maandelijks een gedeelte van de inkomstenbelasting over 2016, of ontvangt u maandelijks een voorschot van de belastingdienst. Het is verstandig te controleren of deze voorlopige aanslag in lijn is met het te verwachten inkomen in 2016. Als u een bedrag moet betalen biedt de Belastingdienst een betalingskorting als de voorlopige aanslag in één keer wordt betaald. Deze betalingskorting is interessant als u op uw betaal- en/of spaarrekening geen of een lage rente ontvangt. Een tweede belastingvoordeel is te behalen indien uw vermogen in box 3 per 31 december 2015 boven de € 24.347 of als u een fiscaal partner heeft boven de €48.694 uitkomt. Door de aanslag voor 31 december 2015 te betalen verminderd u de grondslag voor de box 3 belasting in 2016, dit bespaart u 1,2% belasting over het betaalde bedrag.

Periodieke giften vastleggen in onderhandse schenkingsakte
Als u jaarlijks donaties doet aan dezelfde goeddoelinstelling kunt u overwegen om de donaties voor een periode van minimaal 5 jaar vast te leggen in een onderhandse schenkingsakte (dus zonder tussenkomst van de notaris). Het voordeel van het vastleggen van de donatie in een periodieke schenkingsakte is dat de drempel voor giftenaftrek vervalt en de gift voor 100% in uw aangifte inkomstenbelasting in aftrek kan worden gebracht. Uw fiscaal voordeel is hierdoor groter en stelt u in staat om eventueel een groter bruto bedrag de goeddoelinstelling te schenken zonder dat het u per saldo meer kost. Bijgaand de link van de overeenkomst om de periodieke gift schriftelijk vast te leggen.
https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/overeenkomst_%20period_gift_in_geld_ib0802z2fol.pdf

Boetevrije som van uw hypotheek herfinancieren bij de vennootschap
Als u in uw vennootschap overtollige liquiditeiten heeft die niet of slechts tegen een lage rentevergoeding renderen, kunt u overwegen om de hypotheek van uw eigen woning te herfinancieren. Als de rentetermijn van uw hypotheek nog een tijd loopt is het niet altijd aantrekkelijk om de gehele hypotheek in één keer over te sluiten. Wel kunt u dan overwegen om de boetevrije som (vaak 10% of 20%) af te lossen bij de bank en deze vanuit de vennootschap over te nemen. Bij het oversluiten blijven dezelfde fiscale voorwaarden aan de eigenwoninglening verbonden. Als u uw aflossingsvrije hypotheek oversluit naar de vennootschap blijft de lening aflossingsvrij. In alle gevallen zal wel een zakelijke rente bedongen moeten worden.

Verstrek uw kinderen een lening voor de eigen woning
Laat uw kinderen geld van u of uw vennootschap lenen als zij een eigen woning willen kopen. U verkrijgt zo een hogere rente op uw spaargeld en uw kinderen kunnen deze rente gewoon aftrekken in box 1. Daarnaast bent u als geldverstrekker flexibeler bij het vaststellen van het rentepercentage en de financieringsvoorwaarden.

Verplicht melding maken van eigenwoningschuld bij de eigen BV
Heeft u in 2015 een nieuwe lening voor de eigen woning niet bij een bank of een andere financiële instelling afgesloten, maar bijvoorbeeld bij een familielid of bij de vennootschap van uw ouder, dan moet u dit melden aan de Belastingdienst. Doet u dit niet op tijd, dan heeft u geen recht op een hypotheekrenteaftrek voor deze nieuwe lening. U moet de lening melden met het formulier ‘opgaaf lening eigen woning’ dat de Belastingdienst op haar website heeft staan. U stuurt het formulier in bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2015, maar uiterlijk vóór 31 december 2016. De hypotheekrenteaftrek is dan gewaarborgd. Wijzigingen in bestaande leningen welke in 2015 hebben plaats gevonden dient u ook door te geven en moeten vóór 1 februari 2016 worden gemeld. Via onderstaande link is het formulier om uw eigenwoningschuld bij de belastingdienst te raadplegen. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/opgaaf_lening_eigen_woning

Let wel: vanaf belastingjaar 2016 hoeft voor een dergelijke woningschuld geen apart formulier ingevuld te worden. Er wordt dan naar gevraagd in de aangifte.

Investeringsaftrek onderneming
Als u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De bedrijfsmiddelen waarin u investeert moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Het bedrag van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. De aftrek bedraagt maximaal 28% bij een bedrag aan investeringen tot € 55.746. Investeringen boven de € 309.693 leveren geen extra aftrek op. Door uw voorgenomen investeringen in de maand december te plannen of juist uit te stellen kunt u optimaal gebruikmaken van de investeringsaftrek in 2015 en/of 2016.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.3000%
€ 2.301 t/m € 55.74528%
€ 55.746 t/m € 103.231€ 15.609
€ 103.232 t/m € 309.693€ 15.609 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 103.231
meer dan € 309.6930%

Kinderen op de loonlijst in het kader van de bedrijfsoverdracht
Indien u overweegt om uw onderneming in de toekomst aan uw kinderen over te dragen is het aan te bevelen om uw kinderen dit jaar nog op de loonlijst van uw onderneming te zetten. Na een periode van 36 maanden kan de onderneming geheel of gedeeltelijk met een beroep op de bedrijfsopvolgingsfaciliteit nagenoeg zonder belastingheffing aan uw kinderen worden geschonken. Het maakt daarbij niet uit voor hoeveel uur ze op de loonlijst staan.

Vrijstelling groenbeleggingen
Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling in box 3. Dat betekent dat u geen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen niet boven de € 56.928 (of € 113.856 als u een fiscaal partner heeft) uitkomt. Het te realiseren belastingvoordeel in box 3 bedraagt maximaal € 1.366 per jaar. Naast de vrijstelling in box 3 hebt u ook recht op een extra heffingskorting. De heffingskorting bedraagt 0,7% van het bedrag van de vrijstelling in box 3 waar u, eventueel samen met uw partner, recht op hebt. Door in december nog in te stappen in dergelijke fondsen realiseert u een belastingbesparing in 2016 als uw vermogen per 1 januari 2016 in box 3 boven de € 24.347 (of als u een fiscaal partner heeft € 48.694) uitkomt.

Auteur

Tommy Meeuws