Bel ons

040 - 222 21 12

Een bijdrage door: mr. J. de Man Fiscalist / Financieel planner

Hoe kan ik mijn zakelijke vermogen anonimiseren?

Vanaf 27 september 2020 dienen alle ondernemers met een direct of indirect belang van 25% of meer in een organisatie, zoals een BV, NV of VOF, zich te registreren in het UBO-register.
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, ofwel uiteindelijk belanghebbende van een organisatie.

Het register vloeit voort uit Europese regelgeving om meer grip en inzicht te krijgen op financiële transacties binnen organisaties. Doel is misbruik van het financiële stelsel voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering te voorkomen, doordat betrokken personen zich niet meer kunnen verschuilen achter juridische entiteiten.

Bepaalde informatie uit het register is straks openbaar en tegen betaling voor iedereen toegankelijk. Organisaties zoals de Financiële inlichtingen eenheid en bevoegde autoriteiten (zoals AFM en DNB) hebben ook toegang tot alle gegevens. Deze laatste twee organisaties houden ook toezicht op de dienstverlening van Duisenburgh Vermogensregie.

Welke gegevens worden openbaar?

  • naam;
  • geboortemaand en -jaar;
  • nationaliteit;
  • woonstaat;
  • de aard en omvang van het economische belang van de UBO. Vanwege de privacy van de UBO wordt niet het exacte percentage geregistreerd, maar wordt alleen gewerkt met bandbreedtes van 25, 50, 75 en 100 procent.

Hoe is mijn vermogen straks te herleiden?
Door de publicatie van jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel te koppelen aan het UBO-register, is straks eenvoudig in een bepaalde bandbreedte te achterhalen welk financieel belang u houdt in uw organisatie. Mede hierdoor is onze ervaring dat niet elke ondernemer de invoer van het UBO-register toejuicht.

Binnen het huidige systeem is het nog mogelijk om als aandeelhouder van een vennootschap met een groot vermogen, niet publiekelijk op de radar te komen. Bijvoorbeeld als een vennootschap meer dan één aandeelhouder heeft, of als aandelen zijn gecertificeerd door het tussenvoegen van een Stichting Administratiekantoor. Daar brengt het UBO-register verandering in.

Zakelijke vermogen toch anoniem houden?
Uw zakelijke vermogen is ook na de registratie in het UBO-register in bepaalde gevallen anoniem te houden. Dit kan door een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) boven uw vennootschap te voegen. Eén van de grote voordelen van het OFGR is dat deze juridische entiteit niet wordt ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het fonds hoeft dus ook geen jaarcijfers te publiceren. Uw betrokkenheid bij een OFGR wordt wél in het UBO-register opgenomen. Er valt echter niet te herleiden hoeveel vermogen in het fonds is ondergebracht.

Oprichting Open Fonds voor Gemene Rekening
Duisenburgh heeft in de afgelopen jaren in overleg met de Belastingdienst meerdere fondsen opgericht. Wilt u dit jaar nog uw vermogen anonimiseren? Neem dan gerust contact met ons op voor het plannen van een afspraak.

Auteur

Joris de Man