Bel ons

040 - 222 21 12

De beurs is continu in beweging. Tijden van hoge inflatie en het conflict tussen Rusland en Oekraïne gaan gepaard met onrust op de beurs. Dat leidt tot koersbewegingen op de financiële markt. Die bewegingen kunnen de samenstelling van uw beleggingsportefeuille wijzigen.

Gevolg: uw portefeuille raakt uit balans. Om uw beleggingsportefeuille weer in balans te brengen, kunt u herbalanceren. Maar dan moet u wel weten wanneer uw portefeuille wel of niet in balans is.

De juiste balans

Start u met beleggen, dan bedenkt u vooraf een strategie over hoe u de markt betreedt. U kiest een risicoprofiel: van defensief tot offensief beleggen. Op dat moment is uw portefeuille in balans. Stel dat u kiest om 50 procent in aandelen en 50 procent in obligaties te beleggen. Dan kiest u bewust voor deze percentages, omdat u niet één-op-één met de beurs mee wilt. De verschillende categorieën bewegen onafhankelijk van elkaar, waardoor uw vermogen in een dalende beurs beperkter daalt dan de beurs zelf. Andersom profiteert u in een stijgende beurs ook maar voor de helft van die stijging.

Scheefgroei

Na verloop van tijd neemt de categorie aandelen een steeds groter deel van uw portefeuille in. Immers, aandelen bieden op lange termijn een hoger rendement dan obligaties. Zo heeft u na een aantal jaren misschien juist 60 procent in aandelen en nog maar 40 procent in obligaties. Daalt de beurs daarna stevig, dan daalt uw portefeuille harder mee dan u vooraf voor ogen had. U neemt ongewild te veel risico. De oplossing? Herbalanceren.

Herbalanceren

Met herbalanceren brengt u uw aandelen en obligaties terug naar de oorspronkelijke situatie. Zo bouwt u de 60 procent tijdig af naar de start van 50 procent. Zakt de beurs vervolgens weg en daalt de categorie aandelen naar 40 procent, dan breidt u uw belang in aandelen weer uit tot 50 procent. Op die manier neemt u nooit te veel of te weinig risico. Een bijkomend effect van herbalanceren is dat u met winst plukjes aandelen verkoopt en bij verlies aandelen bijkoopt. Goedkoop bijkopen én met winst verkopen, is wat elke belegger nastreeft.

Het turbulente jaar 2022

In de eerste maanden van 2022 daalden aandelen en obligaties in waarde. In sommige markten daalden obligaties zelfs harder dan aandelen. Op hoofdlijnen hoeft u dan niet te herbalanceren, omdat het risico per saldo niet veel is gewijzigd. Maar kijk eens een laag dieper. Binnen de categorie aandelen vallen aandelen uit de VS, Europa, China en opkomende markten. Nu blijkt dat aandelen uit de VS in het eerste kwartaal minder hard daalden dan aandelen uit andere markten. En blijkt dat deze aandelen in het tweede kwartaal juist harder daalden. De scheefgroei binnen deze categorieën kon u ook herbalanceren. Dat leidt tot extra rendement.

Ratio versus emotie

In de praktijk blijkt het mentaal moeilijk om zelf te herbalanceren. Aandelen bijkopen in onrustige tijden – waarin vaak onzekerheid heerst – druist tegen het gevoel in. Veel beleggers durven dat niet aan. Met als gevolg dat wanneer de beurs weer rustiger wordt en oploopt, u te weinig profiteert van die stijging. Gelukkig hoeft u het niet zelf te doen. De vermogensbeheerders van Duisenburgh doen dit voor u.

Spelregels

De beurs zorgt dagelijks voor scheefgroei. Betekent dat dat u iedere dag uw portefeuille terug in balans moet brengen? Nee. De scheefgroei is zeer beperkt, dus heeft het vrijwel geen effect. Elke dag herbalanceren brengt veel transacties – en dus kosten – met zich mee. Dat zou dus onverstandig zijn. Daarom hanteren vermogensbeheerders spelregels bij herbalanceren.

Wij helpen u bij het bepalen van een herbalanceringsstrategie. Zodat u op lange termijn profiteert van uw vermogen. Benieuwd naar ons mogelijkheden? Of hulp nodig bij herbalanceren? Neem contact met ons op via info@duisenburgh.nl.

Auteur

Gijs Luijkx