Bel ons

040 - 222 21 12

Om allerlei redenen wordt op het moment veel in cryptovaluta belegd. Voor een bepaalde groep beleggers is dit het nieuwe goud, waardoor beleggen in echt goud in de schaduw komt te staan. De prijs van het echte goud noteert nu rond de $ 1.900,- per troy ounce (31,1 gram) met in de afgelopen 12 maanden een hoogste koers van circa $ 2.100,- en een laagste koers van grofweg $ 1.700,-. Afhankelijk van het instapmoment sta je dus op een aardige winst of misschien toch op circa 10% verlies. Dat is op zich een behoorlijk verschil, maar niets in vergelijking met de koersbewegingen van diverse cryptovaluta, waar 20% stijging of daling per dág normaal is.

Goud wordt door een grote groep van beleggers altijd genegeerd, omdat het van zichzelf geen waarde creëert. Het levert geen rente of dividend op, maar er zijn wel kosten voor bijvoorbeeld het bewaren ervan. Daar komt bij dat de koers van goud in Amerikaanse dollars noteert, waardoor een valutarisico ontstaat. Goud wordt door deze beleggers daarom ook wel omgeschreven als ‘gestold wantrouwen’, wat op zich eigenlijk best een mooie omschrijving is. Het geeft in feite aan dat je hierin alleen investeert vanuit een negatieve visie, terwijl andere investeringen in feite altijd gedaan worden vanuit een positieve visie.

Stabiliteit van beleggingsportefeuille

De groep beleggers die wél in dit edelmetaal investeert, doet dat om een aantal redenen. Goud stijgt vaak in waarde bij toenemende inflatie of de verwachting dat de inflatie gaat toenemen. Ook in tijden van onzekerheden in financiële markten (om welke reden dan ook) doet een belegging in goud het vaak of relatief goed. Omdat de koers van goud anders beweegt dan de koers van aandelen of obligaties, vergroot het de stabiliteit van de totale beleggingsportefeuille. Daarmee kan het van toegevoegde waarde zijn om een beperkt deel van het vermogen in goud te investeren.

Wanneer je met zekerheid 4% rente op je spaargeld krijgt, zoek je minder snel risico’s voor meer rendement. Maar nu de rente erg laag is of zelfs negatief, is het aantrekkelijker naar andere mogelijkheden te kijken. Goud kan er daar één van zijn. Wanneer je nu in goud belegt en zelfs maar een paar procent rendement realiseert, dan is het al snel meer dan de spaarrente.

Pavlovreactie

Het risicokarakter is uiteraard heel anders, dus dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar als je weet dat de reflex (of pavlovreactie zo je wilt) van beleggers in tijden van inflatie en/of onzekerheid is dat er in goud geïnvesteerd wordt, dan kun je ze wellicht maar beter volgen. Het gaat er in financiële markten immers niet om of je gelijk hebt, maar of je goed inschat wat een grote groep van beleggers gaat doen.

Is beleggen in goud dan het gouden idee? Nee, ook dat zeker niet. Het moet bij je passen en spreiding blijft uiteraard essentieel. Maar het lijkt erop dat er weer meer belangstelling komt bij beleggers. En anders is een gouden sieraad voor jezelf of je partner een mooie optie!

Auteur

Radboud Stolwijk