Bel ons

040 - 222 21 12

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Hiermee geeft Nederland invulling aan de herziende Europese richtlijn voor de energieprestaties van gebouwen. Het nieuwe energielabel geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Met de komst van het nieuwe energielabel is het niet meer mogelijk om zelf via internet een energielabel voor een woning aan te vragen.

Op basis van Europese richtlijnen moet al sinds 2008 bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning een energielabel worden overlegd. Dit laat zien hoe zuinig de woning is. Een woning met energielabel A is de meest zuinige woning, een woning met letter G de minst zuinige. De verkoper of verhuurder is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van een energielabel op straffe van een boete.

Voorlopig energielabel
In 2015 kreeg elke woning in Nederland een voorlopig energielabel toegewezen, gebaseerd op de meest voorkomende kenmerken van het type woning. Dit voorlopige energielabel heeft geen officiële status en is bedoeld als kennismaking met het energielabel. Elke woningeigenaar kan zijn voorlopig energielabel inzien via www.energielabel.nl. Tot 2021 kon je het voorlopig energielabel eenvoudig via internet omzetten naar een definitief energielabel. De kosten daarvan varieerden van een paar euro’s tot een paar tientjes.

Nieuw energielabel
Het nieuwe energielabel is uitgebreider en wordt op een meer nauwkeurige manier bepaald. Een energieadviseur bezoekt de woning en beoordeelt ter plaatse de verschillende kenmerken van de woning. Op basis daarvan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Met die informatie stelt de energieadviseur het energielabel vast en geeft aanbevelingen voor (verdere) verduurzaming. Deze aanbevelingen komen met een uitgebreide toelichting op het energielabel te staan.

De opbouw van de labels zelf is niet veranderd: het energielabel loopt van categorie A (zuinig) tot en met G (niet zuinig). Het label A wordt wel uitgebreider: de woning kan nu maximaal een A++++-label krijgen. Op het nieuwe energielabel staat per categorie vermeld hoe hoog de gemiddelde energierekening is.

Kosten nieuw energielabel
Het nieuwe energielabel wordt in eerste instantie fors duurder. Naar verwachting gemiddeld €100 voor appartementen en €190 voor eengezinswoningen. Wel wordt gedurende 2021 naar mogelijkheden gekeken om deze kosten te drukken. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of het toch een optie is het nieuwe energielabel digitaal of met ondersteuning van een energieadviseur op afstand aan te vragen.

Een definitief energielabel blijft tien jaar geldig vanaf de registratiedatum. Dat geldt ook voor energielabels die zijn geregistreerd vóór 1 januari 2021.

Energiebesparende voorzieningen
Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je in 2021 tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van de woning lenen.

Voorbeeld:
Je koopt een woning met een marktwaarde van € 300.000 en je wilt voor € 20.000 aan energiebesparende voorzieningen aanbrengen. Je kunt maximaal een hypotheek van 106% van € 300.000 krijgen, oftewel € 318.000. 

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie. Je inkomen moet wel minimaal € 33.000 op jaarbasis zijn.

Als je al een koophuis hebt:
Als je een woning hebt met overwaarde, dan kan het een goede optie zijn om je huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op je woning af te sluiten. Ook als je geen overwaarde hebt op je woning, kan je de hypotheek verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Als de verhoogde hypotheek gebruikt wordt voor woningverbetering is ook de rente die je hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.

Onder energiebesparende voorzieningen vallen:

  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer
  • HR++ beglazing (of hoger)
  • Een warmtepomp
  • Zonnepanelen

Let op! Per 2021 vallen een HR-ketel en een zonneboiler niet meer onder de energiebesparende voorzieningen.

Energiebesparende voorzieningen: hoe werkt het?
Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit bedrag in een bouwdepot gestort. Van tevoren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota’s in en wordt er uit het depot uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de energiebesparende voorzieningen gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen, dan moet dit worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Auteur

Nicole Maas