Bel ons

040 - 222 21 12

Hoewel de winterperiode nog voortduurt, kijken we al uit naar de lente; fluitende vogels, bomen met bloesem en huppelende lammetjes op de rivierdijk. Op de Amsterdamse effectenbeurs schijnt de zon dit jaar al vanaf de eerste dag. Tot het moment van schrijven steeg de AEX inmiddels al ruim 3,5 procent. Maar hoe staat het nu met úw effectenportefeuille? Zit daar nog wel voldoende kiemkracht in?

Het onderhoud van een effectenportefeuille

In deze column gaan we in op het onderhoud van een effectenportefeuille en dat is vergelijkbaar met de natuur. Voor een goed resultaat zullen we regelmatig ons tuin- of landbouwgereedschap moeten gebruiken, anders verstikt het prille groen door het onkruid en wildgroei. Wanneer een effectenportefeuille gebalanceerd is opgebouwd, zal de markt haar werk doen. Een zorgvuldig opgebouwde portefeuille zorgt ervoor dat het neerwaarts risico binnen de perken blijft en het opwaarts potentieel zoveel mogelijk kan worden benut. Maar financiële markten bewegen, de portefeuille verschuift en raakt in onbalans; er ontstaat dan ‘scheefgroei’. Vanaf de start is het vermogensplan waarin de uitgangspunten staan, leidend om de portefeuille op koers te houden (column 8). Bijsturing van de effectenportefeuille kan noodzakelijk worden bij veranderingen in de persoonlijke situatie, maar ook door beursontwikkelingen.

Markten bewegen
In de afgelopen jaren lieten zowel de aandelen- als de obligatiemarkten, wereldwijd een sterk beeld zien. Dit was vooral het gevolg van renteverlagingen, opkoopprogramma’s, betere bedrijfswinsten en het (voorzichtig) opkrabbelen van de economie. Een belegger die bijvoorbeeld in 2010 startte met een neutraal risicoprofiel, wereldwijd gespreid, zou in januari 2018 een resultaat van 69,5 procent hebben gezien. Het koersrisico voor deze belegger is intussen toegenomen door scheefgroei: In dit bovenstaande plaatje is duidelijk te zien dat het aandelenbelang in de portefeuille, vanwege het hoger rendement groter is geworden dan de laagrisico beleggingen.Het is altijd verstandig om er rekening mee te houden dat financiële markten na een langere periode van opgang ‘pas op de plaats’ zullen maken. Over het algemeen neemt de koersbeweeglijkheid dan toe. Beurscorrecties horen daarbij. Wees daarop voorbereid!

Herschikken
Een lange-termijnbelegger kan zich correcties veroorloven. Uiteindelijk herstellen markten doorgaans weer. Het is echter van groot belang om de portefeuille in lijn te houden met de uitgangspunten van met vermogensplan. In het bovenstaande voorbeeld is de portefeuille door de goede prestaties van aandelen scheefgegroeid. De portefeuille moet herschikt worden: de vermogensverdeling (assetmix) wordt dan weer in lijn gebracht. In dit voorbeeld zouden wij het aandelenbelang wat afbouwen ten gunste van laagrisico beleggingen. Zodoende blijft het oorspronkelijk gekozen risicoprofiel intact en wordt het resultaat veiliggesteld. Ook na grote koersdalingen is het belangrijk om de portefeuille in balans te brengen. In dat geval door het aandelenbelang te verhogen, anders zal het doelrendement op termijn niet worden behaald. Houd altijd vast aan uw uitgangspunten!

Uitstappen
Het slechtste wat een lange-termijnbelegger kan doen, is volledig cash gaan, ofwel geheel uitstappen. De ervaring leert namelijk dat, wanneer de correctie toch niet komt, men alsnog op hogere niveaus instapt. Of als de correctie wel komt, men niet meer durft in te stappen. Dan wordt de boot volledig gemist, omdat er na een correctie meestal snel herstel komt.

Het bovengenoemde is uitdrukkelijk geen beleggingsadvies voor uw persoonlijke situatie. Derhalve kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg een deskundig adviseur.

Auteur

Jack Verkamman