Bel ons

040 - 222 21 12

De carrière van Erik van Happen begint in een tijd die onvergelijkbaar is met de huidige en speelde zich grotendeels af bij banken in Nederland en België. Later koos hij ervoor om de overstap naar zelfstandige vermogensbeheerder te maken. Hij werd onlangs partner bij Duisenburgh en is blij deel uit te mogen maken van de Duisenburgh-familie en verder te kunnen gaan als zelfstandig ondernemer onder de vlag van dit sterke merk.

“In de jaren ‘80 en ‘90 was er weinig regelgeving omtrent beleggen. Voor veel mensen was het een spannende hobby. Mensen handelden zelf of met hulp van een adviseur in aandelen op basis van geruchten en tips, voornamelijk op de Nederlandse beurs. Het beleid was voor de korte termijn en er was geen structuur. Het was een mooie tijd, maar het bracht ook veel beleggers in de problemen toen rond de eeuwwisseling de internetzeepbel knapte. Veel portefeuilles waren gekocht met geleend geld, waren slecht gespreid en bestonden uit zeer risicovolle producten. Van de top in september 2000 tot het dal in september 2002, verloor de AEX maar liefst 58%. Veel beleggers overleefden dat niet.

Het werk als beleggingsadviseur en zelfstandig vermogensbeheerder

Ik deed ervaring op als adviseur en manager bij ABN AMRO in Amsterdam en Van Lanschot in ’s-Hertogenbosch en Antwerpen. Ik merkte dat er steeds meer regels kwamen om beleggers te beschermen. Het toezicht op naleving van die regels werd ook strenger. Gevolg was dat portefeuilles degelijker werden samengesteld, zodat beleggers ook de slechte tijden konden overleven. De banken stuurden aan op vermogensbeheer en het beleggen in fondsen. Ze moesten hun solvabiliteitsrisico’s verbeteren na de financiële crisis. Dat leidde tot het opschroeven van het aantal relaties per adviseur. Het werk als beleggingsadviseur werd daardoor niet leuker. In plaats van 80 klanten had je er nu 250, waardoor je minder tijd voor iedereen persoonlijk had. In 2014 kwam voor mij het keerpunt. Ik maakte de overstap naar Auréus en kwam terecht in de wereld van zelfstandig vermogensbeheer. Een gouden formule, omdat je zelf bepaalt hoeveel relaties je bedient en je de tijd hebt om relaties maatwerk te bieden en aandacht te geven. Tegelijkertijd werkte ik samen met een team van professionele, ervaren collega’s aan de inhoud van het beleggingsbeleid.

Duisenburgh-familie

Auréus werd echter te groot voor mij. De beelden van de banken uit het verleden drongen zich op en ik besloot om de samenwerking met een andere partij te zoeken. Bij Duisenburgh geldt ‘de klant eerst’. Daarnaast is de organisatie flexibel en professioneel. René van den Groenendaal schetste het mij als de Duisenburgh-familie. Ik hoop daar nog lang deel van uit te mogen maken.

Privé

Ik heb veel passie voor mijn werk maar er zijn nog andere dingen in het leven. Mijn gezin en familie staan op de eerste plaats. Mijn vrouw Harriet en ik hebben een dochter, kleindochter een zoon en schoondochter. We brengen zoveel mogelijk tijd met hen door. Daarnaast besteed ik veel tijd aan vrijwilligerswerk. Ik ben bijvoorbeeld actief bij drie stichtingen waaronder Stichting Beter Malawi, een stichting die ik tien jaar geleden met mijn maatje Dick opzette. Verder vind ik het heerlijk om te reizen, een boek te lezen, muziek te luisteren of op mijn mountainbike te toeren. Kortom: te veel hobby’s en te weinig tijd!”

Auteur

Erik van Happen