Bel ons

040 - 222 21 12

Wilt u uw vermogen doorgeven aan de volgende generatie? Of uw kind helpen bij het kopen van een huis?
Dan is het goed om te weten op welke manieren u dit slim kunt doen.

U kunt dit doen tijdens uw leven met een schenking of na uw overlijden via de nalatenschap. De belastingdienst kijkt mee of iemand belasting moet betalen. U wilt natuurlijk dat u en uw kinderen zo min mogelijk belasting betalen. Bij leven schenken aan uw kinderen heeft een aantal voordelen. Het is niet alleen dankbaar, maar kan ook nog belastingvoordeel opleveren mits u de regels van belastingvrij schenken in acht neemt. Wat zijn deze regels in 2018? Wij zetten vier tips voor u op een rij.

1. Schenk tot € 100.800 belastingvrij indien uw kind dit gebruikt voor een koophuis

De Regering heeft besloten om de vrijstelling vanaf 2018 te verhogen tot 100.800 euro, mits de schenking verband houdt met de eigen woning. Dit zijn de voorwaarden:

  • Uw kind gebruikt het geld (schriftelijk) aantoonbaar voor de aankoop of verbouwing van zijn / haar huis. Of voor de aflossing van de hypotheek of restschuld. Of uw kind koopt er erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten mee af.
  • Uw kind of de partner is tussen de 18 en 40 jaar.
  • Uw kind gebruikt het geld vóór 2021.
  • U heeft niet in een eerder jaar meer dan € 5.363  belastingvrij geschonken aan uw kind.

2. Schenk tot € 5.363 belastingvrij; uw kind beslist zelf wat hij/zij met de schenking doet
U mag uw kinderen dit jaar sowieso belastingvrij € 5.363 schenken. Uw kind hoeft daarover geen aangifte schenkbelasting te doen. Doet u vaker in het jaar een schenking? Dan moet u de bedragen bij elkaar optellen. Is het totaalbedrag hoger dan € 5.363? Dan betaalt uw kind wel schenkbelasting. Verder is het zo dat de belastingdienst de ouders als één schenker ziet. Simpel gezegd betekent dat, dat uw kind belasting betaalt, zodra de ouders meer dan € 5.363 schenken. Dus houd de grens van € 5.363 in de gaten.

3. Schenk eenmalig € 25.731 belastingvrij
U mag als ouders één keer in het leven van uw kind € 25.731 belastingvrij schenken. De voorwaarden zijn dat uw kind of zijn/haar partner tussen de 18 en 40 jaar is. U mag dit jaar niet óók nog € 5.363 schenken. En u heeft niet in een eerder jaar meer dan € 5.363 belastingvrij geschonken aan uw kind.

4. Schenken om een dure studie van uw kind te betalen? Leg het vast in een akte!

Als ouders mag u € 53.602 belastingvrij schenken aan uw kind mits de studie of opleiding minstens € 20.000 per jaar kost (exclusief levensonderhoud). Ook moet een notaris de schenking hebben vastgelegd in een akte, waarin staat:

  • voor welke studie de donatie is bedoeld;
  • hoe hoog de verwachte kosten van uw opleidingstraject zijn;
  • dat de schenking vervalt als uw kind het bedrag niet vóór 2021 heeft besteed aan zijn/haar opleiding.
  • Meer weten over vermogensoverdracht en belastingvrij schenken? Neem gerust contact op.
  • Ook mag u uw kind niet in een eerder jaar meer dan € 5.363 belastingvrij hebben geschonken en is uw kind of de partner tussen de 18 en 40 jaar oud. Uw kind en u moeten
    schriftelijk kunnen aantonen dat de schenking is betaald, en dat uw kind de schenking echt heeft gebruikt voor zijn/haar studie.Meer weten over vermogensoverdracht en belastingvrij schenken?  Neem gerust contact op via 040 2222112 .

Auteur

Tommy Meeuws