Bel ons

040 - 222 21 12

Dit is de tweede column over situaties uit de adviespraktijk. Het doel van deze serie is om aan de hand van sprekende gebeurtenissen uitleg te geven over kansen en bedreigingen bij beleggen. Doe er uw voordeel mee!

Beleggen of speculeren?

Geregeld spreek ik mensen die het hebben over ‘beleggen’ terwijl ze eigenlijk ‘speculeren’ bedoelen. En laten we eerlijk zijn, velen denken dat deze twee zaken inderdaad dezelfde betekenis hebben. Met deze column duiken we hier graag even in vanuit een praktijkvoorbeeld. Iemand vertelde mij onlangs dat hij van plan was om 250.000 euro te beleggen in uitsluitend turbo’s en opties “omdat hiermee veel sneller rendement gemaakt kan worden dan met aandelen”. Een kennis van hem had er goede ervaringen mee en boekte vorige week zelfs een winst van 150 procent.

Bewustwording
Ik liet hem enkele scenario’s zien en vroeg onder meer: Hoe gaat u ermee om als uw 250.000 euro in een week verdubbelt naar 500.000 euro? En, hoe zou u reageren wanneer uw 250.000 euro in één klap naar 5.000 euro zou gaan? Hoe zou uw partner reageren? Wat zal hiervan het effect zijn op uw levensstijl nu en op pensioendatum?

Met dergelijke instrumenten zijn beide uitslagen inderdaad mogelijk, temeer omdat er sprake is van een zogenaamde ‘hefboomwerking’. Het is verstandig om succesverhalen altijd nuchter te beoordelen. Successen worden immers met trots verteld aan een ieder die het horen wil. Maar wanneer er sprake is van verlies wil niemand erover praten, die verhalen horen we vrijwel nooit.

Speculatie
In dit voorbeeld is geen sprake van beleggen, verre van dat! Hier is sprake van speculatie, er zijn zeer hoge risico’s aan verbonden. Als het goed gaat, denkt men ‘zie je wel, ik heb het helemaal begrepen’, vervolgens wordt het kapitaal inclusief de winst veelal weer ingezet. Mogelijk gaat het dan nog een keer goed en wordt men overmoedig. Maar uiteindelijk loopt het verkeerd af. Bovendien wordt er bij speculatie altijd veel gemuteerd (aan- en verkopen) met als gevolg veel transactiekosten. Dit is overigens de enige zekerheid die u erbij krijgt. Er is sprake van een negatief verband tussen het rendement enerzijds en het aantal transacties anderzijds. Als u toch wilt speculeren doe dat dan met een beperkt bedrag. Eventuele winsten niet opnieuw inzetten maar veilig aan de kant houden.

Maar wat is dan beleggen?
Kort samengevat is beleggen het gedegen uitzetten en onderhouden van vermogen, geheel gefocust op de wensen, situatie en beleggingshorizon van de belegger. Het kapitaal wordt hierbij gespreid belegd conform een persoonlijk vermogensplan. Bij beleggen is het van belang dat het vermogen langer kan worden uitgezet om tussentijdse koersfluctuaties goed te kunnen opvangen. Ook het onderhoud van de portefeuille is belangrijk. Denk aan bijvoorbeeld rebalancen en inspelen op veranderingen van de financiële situatie of economische visie. Bewaar ‘rust’ in de portefeuille; dat geeft uzelf ook rust en bespaart u veel transactiekosten.

Duisenburgh Vermogensregie Verkamman helpt vermogende (maritieme) ondernemers en particulieren graag bij het solide opbouwen en onderhouden van grotere vermogens. Wij kijken verder dan alleen de effectenportefeuille. Doordat wij onze klanten kennen spelen wij ook in op andere financiële mogelijkheden wanneer dat passend is. Daar ligt onze kracht, uw comfort en uw rendement. Wij onderhouden geen speculatieve effectenportefeuilles, maar doen waar we sterk in zijn: méérwaarde voor onze klant! Maak uw vermogensdoelen bereikbaar. Laat u bank-onafhankelijk adviseren.

Auteur

Jack Verkamman