Bel ons

040 - 222 21 12

WAALRE – Helena van Engelen (1949) woont weer in Nederland, in Waalre. Haar gezondheid dwong de ambassadrice van Stichting Kuychi om weer in het ‘laagland’ te gaan wonen. Dat betekent echter niet dat zij met haar inzet en werkzaamheden voor haar project Niños del Arco Iris stopt. Het prachtige Peru met zijn fascinerende Inca-cultuur, de adembenemende bergtoppen en de verborgen stad Machu Picchu is namelijk meer dan een kleurrijk land alleen. Méér dan rijke wijken als Miraflores en méér dan de, in al haar glorie gerestaureerde, hoofdstad Lima. In Peru worden de mensenrechten geschonden en behoort slavernij nog steeds tot de dagelijkse praktijk.

Respect en vertrouwen
“Jarenlang heb ik in Nederland een mooi en luxueus leven geleid, tot ik sterk het gevoel kreeg hier iets voor terug te moeten doen. Dat werd mijn tijd in Peru.” Helena van Engelen bouwde, niet ver van de stad Cusco in de Heilige Vallei, een complex voor verwaarloosde Peruaanse kinderen. Die krijgen er onderwijs en medische zorg. Maar zij kregen er vooral een ‘thuis’. “We leerden ze respect, liefde en om (weer) te vertrouwen. Dat was soms erg zwaar. Voor mij, maar zeker voor de kinderen, die daarvóór slechts aangeraakt werden om ze pijn te doen. Al onze kindjes waren ondervoed en hadden bloedarmoede. Maar met behulp van het project, dat inmiddels door veel particulieren en bedrijven wordt gesteund, kregen zij zicht op een mooie toekomst.”

Inmiddels biedt de Stichting Kuychi, waarin het project Niños del Arco Iris is ondergebracht, basisonderwijs, beroepsonderwijs, dagopvang, medische voorzieningen en tandheelkundige hulp aan veel bewoners in de vallei. Om het project in Peru draaiende te houden, is veel geld nodig. Dit geld wordt op vele manieren ingezameld. Onder meer door de verkoop van kunst.

Benefiet
Financieel dienstverlener Duisenburgh in Waalre is een samenwerking aangegaan met stichting Kuychi. Frank van Daal: “Ons bedrijf draait goed en ook wij willen daar graag iets voor terugdoen. Op 4 maart organiseren we een benefiet ten bate van Helena’s project. In ons pand hangen kunstwerken van Gam Klutier, een Nederlands kunstenaar die al 37 jaar zeer befaamd is in zowel Noord- als Zuid-Amerika. Hij heeft al veel voor Niños del Arco Iris betekend en zijn schilderijen zijn te koop.” Van Engelen: “Zolang er sprake blijft van nepotisme en uitbuiting, zijn particuliere initiatieven als deze hard nodig. Lang heb ik als een nomade geleefd. Maar in de Andes, het berggebied dat de ‘ruggengraat’ van Zuid-Amerika vormt, heb ik de roep van mijn ziel kunnen volgen. Van 18 pleegkinderen, en ook weer van hún kinderen, was ik 16 jaar de ‘mami’. Op 3200 meter hoogte droeg ik, samen met hen, het drama van het leven. Maar mijn ‘niños’ heb ik hoop en bescherming kunnen bieden.”

Duisenburgh in Eindhovens Dagblad

Dit artikel verscheen in “het Eindhovens Dagblad, augustus 2017. Klik hierboven voor het volledige artikel.

Auteur

Frank van Daal