Bel ons

040 - 222 21 12

Wat betekent het voor u?

De Nederlandse pensioenwetgeving is voortdurend in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen. Sinds 1 juli 2023 gelden er andere regels binnen de pensioenwetgeving. Het doel van de nieuwe wetgeving is om de pensioenopbouw en -uitkeringen transparanter en flexibeler te maken, zodat mensen meer controle hebben over hun financiële toekomst. De wijzigingen hebben ook betrekking op de mogelijkheden van de regels voor lijfrente; een belangrijk onderdeel van uw financiële planning.

Belangrijkste veranderingen

De nieuwe wetgeving brengt zoals gezegd veranderingen met zich mee. We zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

  • Flexibele lijfrente-uitkeringen: de nieuwe wetgeving geeft meer flexibiliteit bij het opnemen van lijfrente-uitkeringen. Dit betekent dat u kiest voor een vast bedrag per maand, een variabel bedrag op basis van rendementen of een combinatie daarvan.
  • AOW-leeftijd en pensioendatum: de AOW-leeftijd is aangepast aan de levensverwachting. Uw pensioendatum varieert nu op basis van uw geboortedatum, wat invloed kan hebben op uw lijfrenteplanning.
  • Meer keuzemogelijkheden: u kunt op meerdere manieren uw lijfrente laten uitkeren. Zo bepaalt u bijvoorbeeld de hoogte van de uitkering, de looptijd en de mate van zekerheid.
  • Fiscale voordelen: de nieuwe wetgeving kan fiscale voordelen bij lijfrente bieden. Het is dan ook verstandig om uw fiscale situatie te laten evalueren, zodat u  optimaal profiteert van deze voordelen.

Wat verandert er voor zelfstandigen met lijfrenteaftrek?

Zelfstandigen en werknemers zonder of met een beperkte pensioenregeling krijgen sinds dit jaar meer ruimte voor premieaftrek voor een lijfrente bij een bank of verzekeraar. Voorheen was de jaarruimte 13,3% van het inkomen, met een maximum van ongeveer € 15.317. Dat percentage is gelijkgetrokken met de nieuwe pensioenregeling en gaat naar 30%, met een maximum van ongeveer € 34.500. De zogenoemde inhaalruimte (niet-gebruikte premieaftrek over het verleden) stijgt naar € 38.000 en is niet meer afhankelijk van het inkomen.

Wij staan voor u klaar

Wij begrijpen dat deze veranderingen verwarrend kunnen zijn. Neem gerust contact met onze gespecialiseerde financieel adviseurs voor persoonlijk advies. We helpen u graag bij het begrijpen van de nieuwe wetgeving, het evalueren van uw huidige pensioenplanning en het aanpassen van uw lijfrente-uitkeringen om aan uw financiële doelen te voldoen. Zodat u een financieel veilige toekomst tegemoet gaat. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@duisenburgh.nl of 040 22 22 112.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Auteur

Robert Verberne