Bel ons

040 - 222 21 12

Aandelenbeurzen zijn sinds de dip van maart/april 2020 fors opgelopen. Sommige beleggers worden zelfs ongerust en zijn bang voor een nieuwe beurscrash. Daarnaast kost sparen steeds meer geld. We merken de afgelopen tijd een toename van het aantal lezersvragen…

Cash gaan? Het lijkt een logische gedachte wanneer men bang is voor nieuwe dalingen van de aandelenmarkten om dan alles op de spaarrekening te zetten. Maar als er al rente ontvangen wordt, is deze vandaag de dag vrijwel nihil en spaarvermogens boven de 100.000 – 150.000 euro kosten zelfs rente.
Hoewel waardeverlies bij sparen beperkt lijkt, is dit geen goed idee! Een groot belang in spaargelden vergroot echter het risico dat de langetermijn-belegger zijn/haar financiële doelen niet gaat behalen.

De bekende vragen

In deze periode word ik meer dan anders geraadpleegd door vooral ondernemers die een flink bedrag aan de kant hebben staan. Zij worden geconfronteerd met negatieve spaarrentes van doorgaans 0,50 procent bij hun bank. “Voelt als een boete, dit wil ik niet”, wordt veelal opgemerkt. “Weet u een goed alternatief voor mijn vermogen?” is de vraag
die daarna gesteld wordt. Overigens is het dan vooral van belang dat het vermogen voor langere tijd kan uitstaan; het moet passen. Ook wanneer ik lezingen geef en op bijeenkomsten krijg ik vrijwel altijd een aantal ‘bekende’ vragen. Naast de vraag om de ‘gouden tip’, is een andere bekende precies het tegenovergestelde: ‘verwacht u een beurskrach?’ Deze vragen komen u waarschijnlijk ook wel bekend voor. Dat er een nieuwe koerscorrectie
komt, kan ik u wel garanderen. Maar wanneer weet niemand, al zijn er soms wel wat signalen en zien we het enigszins aankomen; er gaat geen wekker af. Cyclische bewegingen horen nu eenmaal bij beleggen in aandelen. Zowel omhoog als omlaag. In het afgelopen jaar hebben we dat in het bijzonder gezien; na de ‘coronaschrik’ zorgden de ongekende
steunmaatregelen van centrale banken en overheden wereldwijd, voor buitengewoon snel koersherstel.

Slapend rijk worden

Er komt pas een beurscrash als er iets gebeurt wat we niet voorzien hadden. Dan kan er paniek ontstaan. Als gezegd; wanneer dat gebeurt weet niemand (we zouden slapend rijk worden). Mogelijk gebeurt er voorlopig niets en blijven de koersen nog jarenlang op hoge niveaus. Dit is overigens niet ondenkbaar wanneer de rentestanden op een relatief laag
niveau blijven en de economie weer opengaat. Een oplevende economie geeft vervolgens ruimte om de steunmaatregelen geleidelijk af te bouwen. Dan zal overigens ook duidelijk worden hoe de gesteunde bedrijven er daadwerkelijk voor staan. Ondernemers met initiatieven en innovaties zullen in veel gevallen het verschil maken.

Een andere actuele vraag is: “Is het handig om nu uit aandelen te gaan en bij een beurscrash weer in te stappen?” Nu op spaarrekening zetten kost u rente en dan maar hopen om bij lage beurskoersen te kunnen instappen. Wees u ervan bewust dat u veel lef moet hebben om bij een crash in te stappen. Immers op zo’n moment is het sentiment zeer negatief, er is verwarring, grote onzekerheid en veel spanning. Voorpagina’s van kranten kleuren rood, men denkt op zo’n moment dat het nooit meer goed komt; toppunt van emotie. Tegendraads handelen gaat dan beslist niet vanzelf!
Daarnaast betekent ‘uit de markt stappen’ in de praktijk dat ook de goede dagen worden gemist. Juist die goede dagen heeft u nodig om het hogere rendement van aandelen te realiseren.

Gouden tips

Natuurlijk hebben we ‘gouden tips’ voor u om kansrijk te beleggen:

  • Zorg eerst voor een gezonde risicorendement verhouding van uw financiële situatie.
  • Maak vooraf een vermogensplan en houd uw strategie vast tijdens het beleggen.
  • Een juiste vermogensverdeling; de assetmix bepaalt circa 80 procent van het rendement!
  • Niet alle eieren in één mandje; optimale spreiding over assets, regio’s, sectoren en titels. Bij obligaties geldt daarnaast spreiding over ratings en looptijden.
  • Schakel emotie uit; emoties kosten altijd geld!
  • Blijf op koers: onderhoud uw portefeuille (herbalanceren en winsten afromen).
  • Geduld: succes bij beleggen in aandelen is gebaseerd op tijd. Beleg uitsluitend met geld dat voorlopig niet nodig is (minimaal 7-10 jaar).
  • Let op wanneer ‘beloofd rendement’ te mooi is om waar te zijn; dan is dat ook zo!
  • Denk steeds in risico én rendement.

Verstandig vermogen opbouwen

Door gefaseerde aankopen of door periodiek te beleggen, is het risico van een eventueel verkeerd instapmoment fors te reduceren.

Bescherming

  • Er zijn diverse strategieën die u kunt toepassen om vermogen in aandelen te beschermen. Koersrisico’s kunnen bijvoorbeeld afgedekt worden door opties en futures.
  • Speciaal in deze bijzondere tijd biedt vermogensbeheer met bescherming extra meerwaarde. Omdat waardedalingen hierdoor beperkt blijven, is het rendement op de middellange- en lange termijn aantoonbaar
    hoger dan bij de indexprestaties van de financiële markten. Het gemak en de gemoedsrust krijgt u erbij.

Het bovengenoemde is nadrukkelijk geen beleggingsadvies voor uw persoonlijke situatie.
Beleggen is een vak; deskundigheid, aandacht en actie zijn van groot belang om de doelstellingen te kunnen bereiken. Laat u deskundig en onafhankelijk adviseren!

DSI senior vermogensadviseur en financieel planner bij Duisenburgh Vermogensregie Verkamman heeft veel meer te bieden dan alleen beleggen. Zelf zegt hij daarover: Kies een partij waar uzelf centraal staat en niet een bank of beheerder.

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur

Jack Verkamman