Bel ons

040 - 222 21 12

De financiële markten behouden hun opwaartse trend, nog steeds gedreven door de verwachtingen dat de FED de rente dit jaar driemaal zal verlagen. De inflatie lijkt onder controle, maar daalt minder snel dan verwacht. De onrust in de wereld, de oorlogen in Gaza en Oekraïne en de herverkiezing van Poetin hebben nauwelijks invloed op het sentiment. Beleggers blijven onveranderd positief. De afgelopen week sloot de AEX-index vier keer op een All Time High!

De MSCI World Index in euro steeg in de eerste drie maanden van 2024 met 8%. Onze eigen AEX liet een stijging zien van 12%. De gerealiseerde rendementen van de overige beursindices over 2024 zijn als volgt: DAX Index +10%, Eurostoxx 50 index +12%, Dow Jones Index +4%, S&P 500 INDEX +9% en de technologie index Nasdaq realiseerde een winst van +9%. De regio Azië laat een verdeeld beeld zien over de eerste drie maanden van dit jaar. Het hoogste rendement behaalde de Nikkei 225 index met +21%. De Hang Seng Index (Hong Kong) steeg 2% en voor de Chinese beurs de Shenzen Stock Exchange (China A-Shares) noteren een kleine plus van 1%. Een licht positief resultaat werd gerealiseerd door de MSCI Emerging Markets Index (1300 aandelen uit 27 opkomende landen) deze steeg dit jaar met +1%.

De euro daalde licht ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar een koers van $1,085 per euro een daling van 1,6% over de eerste drie maanden. De goudprijs steeg in het eerste kwartaal van 2024 en staat nu op $2.196 per troy ounce, een winst van ruim 6%. De bitcoin liet eenforse stijging zien in 2024, opgedreven door de komst van de Bitcoin ETF per 10 januari en de aankomende halving in april. De koers van het digitale goud steeg van $42.300 naar $71.000 een stijging van 67%.

De Magnificent Seven zijn voor de meeste beleggers een bekend begrip.

De Magnificent Seven bestaan uit de Amerikaanse aandelen Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia en Tesla. Deze zeven aandelen zorgden in 2023 voor een groot deel van de enorme stijging (+25%) van de S&P 500 index. De “Magnificent Seven” droegen in 2023 meer aan het rendement bij dan de andere 493 bedrijven bij elkaar opgeteld.

De Granolas zijn beduidend minder bekend. Deze groep aandelen wordt door Goldman Sachs genoemd als de Europese tegenhanger van de Magnificent Seven.

De groep bestaat uit elf aandelen die samen het woord “Granolas” vormen. Dit noemen ze een acroniem, een woord gevorm door de eerste letters van andere woorden. In dit geval staat “Granolas” voor elf Europese aandelen: GSK, Roche, ASML, (Nestlé + Novarits + Novo Nordisk), L’Oreal, LVMH, AstraZeneca en (SAP + Sanofi). Deze elf aandelen waren in 2023 verantwoordelijk voor 60% van het rendement van de Stoxx Europe 600, maar zijn bij elkaar opgeteld minder dan 25% van de marktkapitalisatie van deze index. In tegenstelling tot de Magnificent Seven is er een bredere spreiding over de verschillende sectoren. Er zijn slechts twee IT aandelen opgenomen ASML en SAP de healthcare sector is het zwaarst gewogen met 6 opgenomen bedrijven.

“Magnificent Seven” versus “Granolas”
Over de afgelopen 12 maanden vanaf 1 april 2023 deden de Magnificent Seven het beduidend beter. De koersstijging bedroeg ruim 75% tegen een stijging van 13,7% voor de Granolas. Het beste aandeel over deze periode was Nvidia met een koersstijging van 229%, het slechtste aandeel was Tesla met een daling van 17,6%. De gemiddelde dividenduitkering is met 2,6% bij de Granolas fors hoger dan de 0,2% van de Magnificent Seven. De koers-winstverhouding van de Granolas is 28 en die van de Magnificent seven zelfs 38. De koers-winstverhouding wordt berekend door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel. Hoe hoger deze waarde, hoe duurder het aandeel. Beide groepen aandelen zijn op basis van deze gegevens duur te noemen maar de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Hoe dit de rest van het jaar gaat lopen is moeilijk te voorspellen, maar de opname van enkele van deze aandelen binnen een goed gespreide portefeuille is te overwegen.

Beleggingsadvies of vermogensbeheer
Een vermogensplan is de basis voor de inrichting van uw effectenportefeuille. Ieder advies is gericht op uw persoonlijke situatie en risicoprofiel. Een wijziging in uw uitgangspunten of marktontwikkelingen hebben gevolgen voor de inrichting van uw portefeuille. Bij Duisenburgh Vermogensregie Kemps kunt u kiezen voor vermogensbeheer of beleggingsadvies voor een te beleggen vermogen vanaf € 500.000. Is dit vermogen er op dit moment niet maar is het wel een reële mogelijkheid om hier naar toe te groeien, dan zet ik u graag op het juiste spoor. Hecht ook u waarde aan een vaste adviseur dan nodig ik u uit voor een persoonlijk gesprek. Zorg voor een goede spreiding en ZET UW VERMOGEN AAN HET WERK.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Blik op de beurs is een initiatief van Duisenburgh Vermogensregie Kemps.

Voor een persoonlijk vermogensplan of een second opinion van uw effectenportefeuille mag u contact opnemen met Theo Kemps. Telefonisch bereikbaar op 06 40 288 263 of mailen naar tkemps@duisenburgh.nl

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur

Theo Kemps