Bel ons

040 - 222 21 12

Coronavariant Omikron zet beurzen lager

Door Theo Kemps

De nieuwe coronavariant die vanuit Zuid-Afrika zich over de wereld verspreidt zorgt voor een toegenomen onzekerheid. Verschillende landen beperken het aantal reisbewegingen en laten geen buitenlanders meer toe. De beurzen reageren op dezelfde manier als bij eerdere uitbraken en daalden de laatste weken fors. Een tweede punt van aandacht is de oplopende inflatie. Volgens de Europese meetmethode stegen de prijzen in Nederland met 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Of deze stijging tijdelijk is is afwachten maar zorgt nu al voor licht oplopende rentes. Een stijgende rente heeft een negatieve invloed op koers van obligaties.

De MSCI World Index daalde de afgelopen 3 maanden (1-9-2021 / 30-11-2021) met 1,3% het resultaat “Year To Date” YTD is +15,3%. De AEX daalde eveneens met 1,3% maar laat een rendement zien van ruim 24% over de eerste 11 maanden van 2021. De overige indices lieten de laatste drie maanden kleine plussen of minnen zien. Het gerealiseerde rendement over de eerste 11 maanden zijn: Dax-Index (+10%), Eurostoxx 50 (+14,3%), Dow Jones (+12,6%), S&P 500 (+21,5%) en de technologie index Nasdaq (+20,5%). De regio Azië deed het beduidend slechter en leverde een groot deel van de opgebouwde winst in. Het rendement YTD bedraagt nu voor de Nikkei 225 (Japan +1,8%), Hang Seng (Hong Kong +3%) en voor de Chinese beurs de Shenzen Stock Exchange (China A-Shares) een plus van 2%. Het slechtste resultaat wordt gerealiseerd door de MSCI Emerging Markets Index (1300 aandelen uit 27 opkomende landen) deze daalde dit jaar met meer dan 5%.

Dollar fors hoger
De Amerikaanse dollar steeg ten opzichte van de euro en sloot de maand november af op $1,13 per euro en stijging van 7,3% over 2021. De goudprijs daalde over de eerste elf maanden en staat nu op $1.788 per troy ounce, een verlies van 6,6% over 2021. De bitcoin zit dit jaar in een achtbaan met zeer forse uitslagen, vanaf $28.000 liep de koers op naar ruim $60.000 om deze winst vervolgens weer in te leveren. De huidige waarde van 1 bitcoin is $57.185. Dit is een positief rendement van bijna 100% over 2021, maar dit kan op het moment dat u dit lees weer volledig anders zijn.

De groei van uw vermogen
De groei van uw vermogen is afhankelijk van het rendement dat u realiseert door de jaren heen. Daarnaast moet u rekening houden met inflatie en belastingdruk. In onderstaande grafiek ziet u de ontwikkeling van €500.000,- vermogen bij verschillende rendementen (0,5%/3%/5%/7%). Daarnaast reken ik met een belastingdruk van 1% en een inflatie van 2%. De blauwe lijn geeft de ontwikkeling aan als u spaart met een rente van 0,5%. Na de inflatie en de te betalen belasting daalt de waarde van uw vermogen in twintig jaar naar € 309.000,-. Een daling van ruim 38%. De rode lijn geeft de ontwikkeling aan als u een rendement op uw vermogen realiseert van 3%. Na 20 jaar is de waarde van uw vermogen toegenomen tot €550.000 een rendement van 10%.


Om uw vermogen werkelijk te laten groeien na belasting en inflatie dient u dus een rendement te behalen dat hoger ligt dan 2,5%. Bij 5% rendement groeit uw vermogen aan tot €800.000,- en bij 7% naar meer dan €1.150.000,-

Uitgangspunten voor beleggen
Of beleggen voor u geschikt is hangt af van een aantal factoren. Ik kijk hierbij naar uw totale financiële plaatje, zowel naar uw privé als naar zakelijk vermogen. Welk risico wilt en kunt u lopen? Welk vermogen is beschikbaar en hoe lang kunt u dit missen? Deze uitgangspunten leggen we vast in uw eigen vermogensplan. Het vermogensplan is het uitgangspunt voor het bepalen van uw doelrisicoprofiel.

Rendementsverloop
De gemiddelde rendementsverwachting voor een neutrale portefeuille ligt tussen de 4 en 5%. In de grafiek aangegeven door de groene lijn. De beurs beweegt echter nooit in een rechte lijn maar is onderhevig aan koersschommelingen hierdoor kan uw vermogen in bepaalde periodes in waarde dalen. Hoe langer de periode hoe groter de kans dat u het gemiddelde rendement benadert. De strategie van Duisenburgh Vermogensregie is erop gericht de beweging zoveel mogelijk te beperken maar wel het gemiddelde rendement te realiseren (blauwe lijn) versus de markt (rode lijn).

Bij Duisenburgh Vermogensregie Kemps kunt u kiezen voor vermogensbeheer of vermogensadvies voor een te beleggen vermogen vanaf €500.000. Is dit vermogen er op dit moment nog niet maar is het wel een reële mogelijkheid om hier naar toe te groeien dan zet ik u graag op het goede spoor.

Benieuwd wat beleggen met uw eigen vermogensplan voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een eerste kennismaking en zet uw vermogen aan het werk.

Actuele vacatures

Vacature Adviseur MKB

voor een eenmanszaak, de jaarrekening voor een BV of een lastige vraag van een ondernemer over de boekhouding.  Elke dag sta je weer voor nieuwe uitdagingen.

Vacature Relatiebeheerder MKB

Jouw relaties zijn ondernemers met een succesvol bedrijf. Een goede financiële huishouding is voor hen van groot belang om de onderneming te kunnen laten groeien. Dat gaat verder dan een kloppende jaarrekening en tijdige belastingaangifte. Gelukkig weet jij dat als geen ander.

Auteur

Theo Kemps