Bel ons

040 - 222 21 12

Techhausse leidt de beurzen naar nieuwe records.

De stijging van wereldwijde aandelenbeurzen in de eerste zes maanden van 2024 werd veroorzaakt door de aanhoudende techrally onder aanvoering van Nvidia. Hoewel de verwachte beleidsrenteverlagingen er vooralsnog niet zijn gekomen, stegen de Magnificent Seven, Tesla uitgezonderd, fors. Zo’n dertig procent van het rendement van S&P 500 was afkomstig van Nvidia alleen. Het aandeel was, gemeten naar marktkapitalisatie, zelfs even het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

De MSCI World index steeg in de eerste zes maanden van 2024 met 15% gemeten in euro. Onze eigen AEX liet een stijging zien van 17%. De gerealiseerde rendementen van de overige beursindices over de eerste zes maanden van 2024 (gemeten in euro, tenzij anders vermeld) waren als volgt: DAX index +9%, Eurostoxx 50 index +10%, Dow Jones index +8%, S&P 500 index +19% en de technologie index Nasdaq realiseerde een winst van +22%. De regio Azië liet een verdeeld beeld zien over de eerste zes maanden van dit jaar. Het hoogste rendement behaalde de Nikkei 225 index met +8%. De Hang Seng Index (Hong Kong) steeg 4% en de China A50 (China A-Shares) liet een plus van 5% optekenen, beide in lokale valuta. De MSCI Emerging Markets Index (1300 aandelen uit 27 opkomende landen) steeg gedurende het eerste halfjaar tenslotte met een kleine 11% gemeten in euro.

De euro daalde in de eerste zes maanden van 2024 met 2,7% ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar een koers van $1,07 per euro. De goudprijs steeg in het eerste half jaar van 2024 met 16% en staat nu op $2.325 per troy ounce. De bitcoin liet de afgelopen zes maanden een forse stijging zien, gedreven door de komst van bitcoin ETF’s in januari en de ‘halving’ in april. De koers van het digitale goud steeg naar $61.884, een stijging van meer dan 45% in USD. De hoogste koers van $73.777 werd op 12 maart dit jaar bereikt.

Inrichten van een effectenportefeuille
Het inrichten van een effectenportefeuille is de laatste stap in het vermogensplan. Welke stappen zijn dan al doorlopen?

Stap 1. Inventarisatie
Bepaal je huidige financiële situatie. Inkomen versus uitgaven. Is er een spaarquote? Is dit vermogen niet binnen 5 jaar nodig, dan is beleggen waarschijnlijk de beste oplossing.

Stap 2. Doelstelling
Wat wil je met het vermogen gaan doen in de toekomst? Is het op enig moment nodig als aanvulling op je inkomen? Als het vermogen geen specifieke doelstelling heeft, kan het wenselijk zijn om het minimaal te laten groeien met een rendement dat gelijk is aan belasting plus inflatie.

Stap 3. Risico
Beleggen brengt risico’s met zich mee. In de regel geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico. Beleggen zonder risico bestaat niet, want hoe verstandig je ook belegt, met beleggen loop je altijd risico!!! Op basis van de inventarisatie en doelstelling kies je voor een beleggingsprofiel dat bij je past.

Stap 4. Beleggingsprofiel
De keuze van het beleggingsprofiel is de basis voor de inrichting van de effectenportefeuille. De profielen lopen van zeer defensief tot zeer offensief. Een zeer defensieve portefeuille bestaat voornamelijk uit vastrentende waarden, terwijl een zeer offensieve portefeuille tot 100% in aandelen belegd kan zijn.

Stap 5. Advies of beheer
U dient een keuze te maken of u zelf de portefeuille wilt inrichten met behulp van een adviseur (adviesrelatie) of het beheer van de portefeuille volledig overlaat aan een professional (beheerrelatie).

Stap 6. Inrichting van de effectenportefeuille
Bij de inrichting is het van belang dat de verschillende onderdelen een lage correlatie hebben. Dit betekent dat de onderdelen van de portefeuille verschillend reageren op marktontwikkelingen. Het verlies van de één wordt opgevangen door een stijging van de ander. Dit geldt zowel voor de verdeling over de diverse beleggingscategorieën aandelen, obligaties, liquiditeiten, vastgoed, grondstoffen etc., als voor de keuzes binnen de diverse categorieën. Zo is het van belang om de aandelenbeleggingen te spreiden over verschillende regio’s, sectoren en risicofactoren. Niet alle eieren in één spreekwoordelijk mandje.

Beleggingsadvies of vermogensbeheer
Bij Duisenburgh Vermogensregie Kemps kunt u kiezen voor een portefeuille bestaande uit beleggingsfondsen en trackers (ETF’s) of voor een portefeuille bestaande uit ongeveer 40 individuele aandelen. Beide mogelijkheden worden in vermogensbeheer en vermogensadvies aangeboden voor een belegbaar vermogen vanaf €500.000. Is dit vermogen er op dit moment nog niet, maar is het wel uw doelstelling hier naartoe te groeien, dan zet ik u graag op het goede spoor.

Benieuwd of ik u kan helpen met het inrichten van uw portefeuille, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur

Theo Kemps