Bel ons

040 - 222 21 12

Na de vliegende start in 2021, onder aanvoering van de uitrol van de vaccinatieprogramma’s bleef de beursstijging de afgelopen maanden beperkt. De belangrijkste oorzaak hiervoor de opgelopen kapitaalmarktrente. De enorme geldhoeveelheid in combinatie met het verwachte herstel wakkerde de angst voor inflatie aan. Een rentestijging was het gevolg en zette de aandelenmarkt onder druk. Hierdoor versnelde de draai vanuit tech-aandelen naar cyclische waarden. Deze ontwikkeling is eind vorig jaar al ingezet en hierop hebben wij onze modelportefeuilles vroegtijdig aangepast.

Over de eerste 5 maanden van dit jaar zagen we zowel regionaal als per sector behoorlijke verschillen. De AEX steeg “Year To Date”(YTD) met ruim 14%. Onze oosterburen zagen de DAX-Index deze periode met ruim 12,5% stijgen. De Eurostoxx50 met de 50 grootste beursfondsen uit Europa steeg ruim 14% over de eerste 5 maanden van 2021. In de Verenigde Staten zien we hetzelfde beeld. De Dow Jones steeg met 13% en bleef de S&P 500 met 12% stijging net voor. De Nasdaq blijft ruim achter en steeg slechts 6,5%. De technologie zware index heeft het meeste last van de stijgende rente en de draai vanuit tech-aandelen naar cyclische waarden.
De Aziatische beurzen waren verdeeld. In Tokyo steeg de Nikkei225 index met ruim 5% (YTD) in Hongkong steeg de Hang Seng index (H Shares)met 7%. De Chinese beurs de Shenzhen Stock Exchange (A Shares) blijft de eerste 5 maanden achter, de SZSE 500 index steeg met slechts 3,5%.

De Amerikaanse dollar is ten opzichte van de Euro niet veranderd en sloot de maand mei af op $1,22 per euro. De goudprijs veranderde nauwelijks en staat nu op $1.908 per troy ounce, een rendement van 0,5% over 2021. De bitcoin zit dit jaar in een achtbaan met zeer forse uitslagen, vanaf $28.000 liep de koers op naar ruim $60.000 om deze winst vervolgens weer volledig in te leveren. De huidige waarde van 1 bitcoin is $37.000. Over 2021 is er een positief rendement van 23%, maar dit kan op het moment dat u dit lees weer volledig anders zijn.

Opbouwen van uw effectenportefeuille

Voor het opbouwen van een effectenportefeuille is het doelrisicoprofiel van belang. Het doelrisicoprofiel is een samenvatting van welk risico u acceptabel vindt en kan dragen. Dit in combinatie met de periode dat de gelden beschikbaar zijn om te beleggen. Afhankelijk van het gekozen profiel bouw ik uw portefeuille op. Binnen vermogensbeheer verdelen wij de gelden over ongeveer 20 verschillende posities. Deze spreiding zorgt voor een verlaging van het risico. Wijzigingen worden door ons binnen uw portefeuille doorgevoerd. Binnen adviesportefeuilles overleg ik met u over iedere mutaties. Ik geef het advies en u bepaalt of u dit opvolgt. Hierbij is het ook mogelijk om op eigen verzoek posities op te nemen in individuele aandelen, al dan niet in combinatie met opties. Het opnemen van trackers (ETF), dit zijn beleggingsproducten die passief een index volgen, en beleggingsfondsen die geen plaats hebben in onze modelportefeuille is op eigen verzoek mogelijk. Ik toets altijd of de portefeuille passend is binnen het gekozen doelrisicoprofiel en of de spreiding voldoende is.

Fonds van de maand:

Binnen onze modelportefeuilles hebben wij een 20 tal posities opgenomen. Deze posities kunnen op basis van onze visie en research worden gewijzigd. Ieder kwartaal geef ik een toelichting op één van deze fondsen. Deze keer de Xtrackers S&P Global Infrastructure Swap 1C.

Deze tracker wordt passief beheerd en volgt de S&P Global Infrastructure index. Deze index bestaat uit 75 ondernemingen afkomstig uit ontwikkelde landen (60) en opkomende landen (15).

per aandeel wordt dan vastgesteld op 5%. Voor de aandelen uit de opkomende landen is een beursnotering in een ontwikkelde markt een verplichting om in de index te worden opgenomen.

Het gemiddelde rendement over de periode 2016-2020 in dit fonds bedroeg 7,5% per jaar dit is inclusief de herbelegging van de dividenden van ruim 3% per jaar en exclusief de kosten van 0,6% per jaar. Het rendement over 2021 bedroeg per 30 april 6,21%. Deze informatie kan niet worden gezien als een koopadvies voor deze tracker. Iedere aankoop moet passen binnen uw portefeuille en het gekozen risicoprofiel.

Ik wens u veel succes met uw beleggingen in het komende kwartaal.

Het opbouwen van vermogen start met het maken van een vermogensplan. Wat een vermogensplan u kan opleveren leg ik graag uit in een gratis vermogensadviesgesprek.

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur

Theo Kemps