Bel ons

040 - 222 21 12

Met de stijgende vaccinatiegraden in de wereld is het moment nabij waarop het herstel van de wereldeconomie op volle kracht komt. Het herstel is eerder op gang gekomen dan verwacht. De beurzen lopen altijd vooruit op de economische ontwikkeling en hebben dit al in de koersen verwerkt. Veel individuele aandelen en beursindexen lieten de afgelopen periode een nieuwe “all time high” noteren.

Over de eerste acht maanden van dit jaar zagen we zowel regionaal als per sector behoorlijke verschillen. De AEX steeg “Year To Date” (YTD) met ruim 26% naar een slotstand van 787,92 punten. Onze oosterburen zagen de DAX-Index in deze periode met ruim 15% stijgen. De Eurostoxx50 met de 50 grootste beursfondsen uit Europa steeg ruim 19% over de eerste acht maanden van 2021. In de Verenigde Staten zien we hetzelfde beeld. De Dow Jones steeg met 16% en bleef iets achter bij de S&P 500 index die ruim 20% steeg. De Nasdaq liep de achterstand over het eerste halfjaar in door de hernieuwde vraag naar tech-aandelen en staat over de periode januari-augustus op een rendement van ruim 18%.

De Aziatische beurzen stellen daarentegen teleur in 2021. In Tokyo steeg de Nikkei225 index met een kleine 4%. De Hang Seng index (H Shares/Hongkong) daalde met ruim 4% over de eerste acht maanden van dit jaar. De Chinese beurs de SZSE 500 (A Shares/Shenzhen) daalde in deze periode met 1%.

Goud opvallende daler
De Amerikaanse dollar steeg ten opzichte van de euro en sloot de maand augustus af op $1,18 per euro. De goudprijs daalde over de eerste acht maanden en staat nu op $1.814 per troy ounce, een verlies van 4% over 2021. De bitcoin zit dit jaar in een achtbaan met zeer forse uitslagen, vanaf $28.000 liep de koers op naar ruim $60.000 om deze winst vervolgens weer volledig in te leveren. De huidige waarde van 1 bitcoin is $45.700. Dit is er een positief rendement van bijna 70%, maar dit kan op het moment dat u dit lees weer volledig anders zijn.

Beleggen voor de lange termijn
De ontwikkeling op de beurs trekt altijd de aandacht. Wat als ik aandeel A of aandeel B had gekocht dan had ik nu een mooi rendement gemaakt! Helaas werkt het niet zo! Beleggen doe je voor de lange termijn met gelden die op de korte termijn niet nodig zijn en met een risico dat bij je past.

Vermogensplan voor de ondernemer
Iedere ondernemer maakt een businessplan met doelstellingen om te kijken waar de onderneming staat, waar ze naar toe willen en hoe ze daar denken te komen. Het is met een vermogensplan niet anders. Een vermogensplan is de leidraad voor de ontwikkeling van zowel uw privé als zakelijk vermogen. In zes stappen zet ik uiteen hoe een vermogensplan u als ondernemer kan helpen.

Stap 1, Inventarisatie
In een persoonlijk gesprek inventariseer ik uw wensen en vermogensdoelstellingen. Welk doel heeft u met u vermogen, wanneer wilt u dit realiseren en welk risico wilt u daarbij lopen? Om die wensen helder te krijgen is een gesprek van zo’n 1,5 uur nodig.

Stap 2, Uitwerken basisopzet vermogensplan
De door u aangeleverde gegevens verwerken wij in een overzicht waaruit duidelijk naar voren komt of de doelen die u stelt te realiseren zijn. Welk bedrag moet uw onderneming minimaal opleveren bij verkoop om uw doelstellingen te kunnen realiseren of welk vermogen moeten we afscheiden voordat we de onderneming overdragen naar de volgende generatie. Hierbij kijken wij naar de fiscale optimalisatie en overleggen indien noodzakelijk met uw eigen accountant of fiscalist.

Stap 3, Specifieke wensen
Indien er bijzonderheden spelen zoals een bedrijfsoverdracht, schenkingen of estate planning sturen wij u door naar een specialist met het advies wat er geregeld moet worden. Zo hoeft u uw verhaal niet twee keer te doen en weet u dat alles op elkaar aansluit.

Stap 4, Rendement
Om doelen te realiseren heeft u naar alle waarschijnlijkheid een bepaald rendement over uw vermogen nodig. Al is het maar om voor inflatie en belasting te compenseren. Doet u niets en blijft u sparen dan teert u vlug 2-3% per jaar in. We bepalen of het streefrendement haalbaar is bij het risico dat u wilt lopen.

Stap 5, Beleggen binnen de BV of privé
Indien het vermogen geheel of gedeeltelijk binnen uw BV staat en niet meer wilt gebruiken voor ondernemingsactiviteiten zijn er een drietal mogelijkheden;

• Beleggen binnen de BV
• Dividend uitkeren uit de BV en privé beleggen
• Geld lenen van uw BV en privé beleggen

Welke keuze voor u het voordeligste is, is afhankelijk van het rendement dat u realiseert. Verder zijn de effectieve belastingdruk in box 3, het tarief van de vennootschapsbelasting en de rente waartegen u leent als u gaat beleggen met een lening van de BV van invloed.

Stap 6, Invullen effectenportefeuille
Op basis van het vermogensplan kiezen we voor een bepaald risicoprofiel wat de basis is voor de inrichting van uw effectenportefeuille. Bij Duisenburgh Vermogensregie kunt u kiezen voor vermogensbeheer of vermogensadvies voor een te beleggen vermogen vanaf €500.000. Is dit vermogen er op dit moment nog niet maar is het wel een reële mogelijkheid om hier naar toe te groeien dan zet ik u graag op het goede spoor. Benieuwd of een vermogensplan iets voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een eerste kennismaking en zet uw vermogen aan het werk.

Blik op de beurs is een initiatief van Duisenburgh Vermogensregie Kemps.
Voor een persoonlijk vermogensplan of een second opinion van uw effectenportefeuille kun u contact opnemen met Theo Kemps. Telefonisch bereikbaar op 06 40 288 263 of mailen naar tkemps@duisenburgh.nl

Disclaimer De verstrekte informatie is geen persoonlijk advies. Het is altijd belangrijk om uw persoonlijke situatie te bespreken met uw adviseur, zodat u volledige en juiste informatie krijgt.

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur