Bel ons

040 - 222 21 12

Het gevecht tegen de inflatie was het belangrijkste onderwerp op het symposium van de Fed in het Amerikaanse Jackson Hole. Zowel Fed-voorzitter Jerome Powell als Christine Lagarde president van de Europese centrale bank hielden een toespraak. Beide wogen hun woorden en geven aan dat mogelijke renteverhogingen op basis van economische data kunnen worden doorgevoerd. Hierbij heeft de Amerikaanse Fed beduidend meer ruimte dan de ECB.

De MSCI World Index in Euro steeg in de eerste 8 maanden van 2023 met 14%. Onze eigen AEX bleef hierop achter en steeg ruim 8%. De gerealiseerde rendementen van de overige beursindices over 2023 zijn als volgt: DAX Index +14%, Eurostoxx 50 index +13%, Dow Jones Index +5%, S&P 500 Index +17% en de grootste winnaar is de technologie index Nasdaq met een winst van +34%. De regio Azië laat een totaal ander beeld zien over de eerste acht maanden van dit jaar. Het rendement bedroeg voor de Nikkei 225 index +25%, de Hang Seng Index (Hong Kong) verloor -7% en voor de Chinese beurs de Shenzen Stock Exchange (China A-Shares) noteren we een verlies van -5%. Een licht positief resultaat werd ook gerealiseerd door de MSCI Emerging Markets Index (1300 aandelen uit 27 opkomende landen) deze steeg dit jaar met 1%.

De Euro steeg ten opzichte van de Amerikaanse Dollar naar een koers van $1,086 per euro een stijging van bijna 2% over de eerste 8 maanden. De goudprijs steeg in 2023 en staat nu op $1.966 per troy ounce, een winst van ruim 7%. De bitcoin liet een forse stijging zien in 2023, vanaf ruim $16.600 steeg de koers naar $26.000 dit is een stijging van 57%.

Fonds van de maand
Binnen onze modelportefeuilles hebben wij ongeveer vijfentwintig posities opgenomen. Deze posities kunnen op basis van onze visie en research wijzigen.

Fortem Capital Progressive Growth Fund
Dit fonds is opgenomen in onze modelportefeuilles. Het is één van de drie fondsen binnen de assetclass Alternatieve beleggingen met een lagere volatiliteit die samen met obligaties (fondsen en ETF) zorgen voor de invulling van het vastrentende deel van de portefeuille.

Doelstelling
Het fonds heeft als doelstelling over de middellange tot lange termijn een geannualiseerd rendement van 6-7% te behalen. Het fonds investeert in een portefeuille met gestructureerde producten (autocallables) waarbij de risico’s doorgaans met de helft worden verlaagd ten opzichte van een rechtstreekse belegging in de onderliggende aandelenindices. In bijna alle gevallen, behalve in de meest sombere marktscenario’s kan kapitaalgroei gerealiseerd worden.

Bruto aflossingsrendement
Bovenstaande tabel toont het te verwachten rendement. Hierbij wordt de assumptie gemaakt dat de onderliggende indices van het ene op het andere moment met de aangegeven percentages stijgen of dalen en vervolgens de resterende looptijd niet meer bewegen. Dit zal in werkelijkheid natuurlijk nooit gebeuren.Stijgen de indices 10% dan is de gemiddelde tijd tot expiratie 0,5 jaar en maakt het fonds 7,6% rendement. Als de koersen echter 20% dalen dan duurt het gemiddeld 3,8 jaar voordat alle structuren zijn afgelost. Door de ontvangen coupons is het totaal rendement 28,9% wat neerkomt op 6,9% per jaar*Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van Fortem Capital Limited en externe bronnen. Tenzij anders vermeld zijn de rendementen uitgedrukt in Britse Ponden, de basisvaluta van het fonds. Het is een vereenvoudigde weergaven van de werking van het fonds. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de auteur van dit artikel.

Hogere rente
De hogere rente is voor veel obligatiefondsen negatief geweest, maar zorgt bij het Fortem Capital Progressive Growth Fund juist voor een positieve bijdrage. De bestaande structuren hebben coupons van 6-7%. Na vrijval kunnen deze structuren opnieuw worden afgesloten met coupons die beduidend hoger liggen 9-11%.

Buffers
De huidige buffers zijn groot. Per 31 juli waren deze gemiddeld37,4% voor de hoofdsom en 35,6% voor de coupons. Als de beurzen niet meer dan 30% dalen worden uiteindelijk alle coupons betaald en vindt aflossing tegen 100% plaats. Vanaf 31 juli hebben de beurzen wel een stapje teruggedaan maar de huidige buffer is nog ruim 30%.

Visie
Er is veel onrust in de markt. De aandelenmarkten zijn bullish veroorzaakt door een beperkt aantal megacaps die de kar trekken. Obligatiemarkten zijn juist bearish door de opgelopen rente. Dit leidt (nog) niet tot hogere volatiliteit. De visie van het fonds blijft onveranderd; ze hebben geen visie. Zolang wereldwijde aandelenmarkten niet meer dan 30% dalen en daar vervolgens jarenlang blijven noteren zal het fonds uiteindelijk een mooi rendement laten zien. Het lange termijn rendement ligt nu bij gelijkblijvende markten (het 0% scenario) op 10%.

Plaats binnen portefeuille
Bovenstaande informatie is geen beleggingsadvies om dit fonds op te nemen binnen uw beleggingsportefeuille. Ieder beleggingsadvies is gericht op uw persoonlijke situatie en beleggingsprofiel. Bij Duisenburgh Vermogensregie Kemps kunt u kiezen voor vermogensbeheer of vermogensadvies voor een te beleggen vermogen vanaf €500.000. Is dit vermogen er op dit moment nog niet maar is het wel een reële mogelijkheid hier naar toe te groeien dan zet ik u graag op het juiste spoor.

Benieuwd welke effectenportefeuille het beste past bij uw doelstellingen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een eerste kennismaking en ZET UW VERMOGEN AAN HET WERK.

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur

Theo Kemps