Bel ons

040 - 222 21 12

Het kabinet kwam onlangs met een verrassend wetsvoorstel voor spaarders en beleggers ingaande per 2022.

Kort samengevat betalen spaarders met een spaarsaldo tot 444.444 euro geen BOX 3 belasting meer volgens het wetsvoorstel. Voor overig vermogen zoals vastgoed, verstrekte leningen (denk aan de familiebank), beleggingen en
vakantiehuisjes wil men het tarief juist verhogen. Hiernaast kunnen box 3 leningen niet meer geheel met box 3 vermogen worden verrekend. Op verzoek werk ik enkele scenario’s in het kort uit. Onze berekeningen geven aan dat een grote groep Nederlanders de dupe wordt van de nieuwe regeling. Het gaat om mensen die beleggen, een vakantiewoning hebben, vastgoedbeleggingen of grond bezitten of een familiehypotheek hebben verstrekt. Vooral gefinancierd box 3 vermogen gaat pijn doen. En, wanneer de spaarrente uiteindelijk oploopt, zal ook het tarief voor spaarders weer omhooggaan. Het voorgesteld belastbaar rendement op spaargelden bedraagt 0,09 procent. Bij overig box 3 vermogen geldt 5,33 procent. Hiernaast kunnen eventuele box 3 schulden maar deels worden verrekend met box 3 vermogen; het rendement bedraagt -3,03 procent. Van de te belasten uitkomst is 400 euro per persoon vrijgesteld. Het belastingtarief is 33 procent. Bij een groter vermogen dan de vermogensvrijstelling ad 30.846 euro per persoon wordt het totaalvermogen als volgt in box 3 belast:
Scenario 1: Uitsluitend een spaarrekening ad 800.000 euro (x 0,09 procent). U betaalt vanaf 2022 slechts 106 euro belasting (nu is dat 9.743 euro). Al is de spaarder fiscaal gezien de grote winnaar van dit wetsvoorstel, het rendement op sparen is vandaag de dag nagenoeg nihil. De praktijk leert echter dat men bij een dergelijk vermogen niet alleen spaart…

Scenario 2: Sparen 200.000 euro (x 0,09 procent)
+ effectenportefeuille 600.000 euro (x 5,33 procent) = belasting 2022: 10.481 euro (nu is dat 9.743 euro).

Scenario 3: Sparen 200.000 (x 0,09 procent) + twee vakantiehuisjes 900.000 (x 5,33 procent) + box 3 hypotheek 300.000 (x -3,03 procent) = belasting 2022 12.758 euro (nu is dat 9.743 euro).

Scenario 4: Gefinancierde grote particuliere vastgoedportefeuilles (woningen, bedrijfspanden en dergelijke) zijn vooral de dupe bij dit wetsvoorstel. Een voorbeeld maakt dit duidelijk: Fiscale waarde vastgoed 6.000.000 euro (x 5,33 procent) + box 3 financieringen 5.500.000 euro (x -3,03 procent) = belasting 2022 50.408 euro (nu is dat 5.737 euro).
Wanneer dit wetsvoorstel onveranderd wordt goedgekeurd, dwingt dit particuliere beleggers met een defensief risicoprofiel deze om te zetten naar een hoger risicoprofiel of om te gaan sparen. Immers, de hoge belastingheffing strookt niet met het lagere rendement. Wilt u weten wat dit voor u gaat betekenen? Wij informeren u graag!

Het juiste beursmoment voorspellen
Niemand, geen enkele beleggingsspecialist is in staat om het juiste beursmoment te voorspellen. Iemand die hiertoe in staat zou zijn zou ‘slapend rijk’ worden… Toch laten we ons graag verleiden. Optimisme komt naar boven als de beurzen stijgen. Op zo’n moment willen velen kopen. Wanneer de beurzen dalen is er soms angst en paniek. Er zijn beleggers die juist dan verkopen. Op emotie beruste beslissingen kosten altijd geld! Onze tip: Verstandig vermogen opbouwen Door gefaseerde aankopen of door periodiek te beleggen is het risico van een eventueel verkeerd instapmoment fors te reduceren.

Dit voorstel is nog niet definitief. Aan het bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend.

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur

Jack Verkamman