Beleggen, dé oplossing voor iedereen?
De geschiedenis laat zien dat, gemeten over een langere horizon, beleggen steeds zorgde voor hogere rendementen dan sparen. Om u een idee te geven: in de periode van 1970 tot 2024, was het gemiddelde jaarrendement* voor aandelen ruim 9,5%. En dit ondanks de beweeglijke markt met verschillende beurscrashes, waar aandelen soms daalden met meer dan 50%. Negatieve golfslagen als deze, kunnen door de tijd ruimschoots goedgemaakt worden, maar dan moet die tijd er wel zijn. Beleggen kan dus interessant zijn, wanneer u vermogen voor langere tijd kunt uitzetten.
(* bron: MSCI wereldindex)
Is beleggen voor iedereen dé oplossing?
Nee, beleggen is niet voor iedereen.
- Het is belangrijk dat u een belegging tijd gunt. Het vermogen dient u voor een langere periode te kunnen uitzetten (minimaal 7 tot 10 jaar). Beleg dus alleen met geld dat u voorlopig kunt missen!
- Wanneer u ‘slapeloze nachten’ krijgt of in paniek raakt als de beurs tegenzit, kunt u beter een andere koers varen. Tussentijdse koersverliezen dient u zowel emotioneel, als financieel te kunnen dragen.
- Beleggen vraagt soms zeemansbenen. Het is belangrijk om de stip op de horizon te blijven zien en te durven vasthouden aan een beleggingsstrategie.
Laat u niet verleiden door ‘commerciële praatjes’ over beleggen, maar laat u eerlijk voorlichten door een onafhankelijk adviseur. Laat uw belang en doelstellingen daarbij leidend zijn. Het is vervolgens aan de adviseur om met een passende financiële oplossing te komen, die beantwoordt aan uw wensen. Dat kan mét of zonder beleggen in effecten.
Houd bij het overwegen van beleggen in elk geval de volgende zaken in het achterhoofd:
- Risico en rendement moeten in verhouding zijn. Het blindstaren op rendement kan soms vervelende risico’s met zich meebrengen.
- Een goede spreiding van titels, sectoren, regio’s, ratings en looptijden is belangrijk.
- Tot slot, maar niet minder van belang, is dat de invulling van uw portefeuille passend is bij uw vermogensdoel en beleggingshorizon.
Vermogensplan Bij gedegen beleggen van grote vermogens komt meer kijken dan men vaak denkt.
Net als voor een behouden vaart, is ook voor gedegen beleggen, een goede voorbereiding noodzaak. Een uitgebreid vermogensplan, met daarin de verwachte inkomens- en vermogensontwikkeling, schenkingsplannen, erfenissen, verkoop van uw onderneming, testament etc., helpt een helder financieel beeld schetsen. Met dit plan op zak, kunnen vervolgens doelen en een strategie bepaald worden, die passen bij uw situatie en wensen. Maak niet de beleggersfout om deze stap over te slaan en u stuurloos op de oceaan der beleggingen te begeven. Dat kan voor vervelende verrassingen zorgen!
10 praktische aanbevelingen samengevat 1. Start uw beleggingsreis met een vermogensplan. 2. Kies een onafhankelijk adviseur die u en uw belangen centraal stelt. Laat geen bank, beheerder of een specifiek product, leidend zijn voor uw vermogenskeuzes. 3. Staar u niet blind op goedbedoelde adviezen of gouden tips bij de koffieautomaat. 4. Pas op wanneer een ‘rendement’ te mooi is om waar te zijn. Denk steeds aan rendement én risico. 5. Kies voor een juiste vermogensverdeling, ook wel: assetmix. Dit bepaalt 80% van uw rendement. 6. Spreiden, spreiden, spreiden. 7. Maak uw strategie en niet uw emoties leidend. 8. Onderhoud uw beleggingsportefeuille. Houd de kosten in verhouding en zorg voor een goed klankbord, die periodiek met u afstemt en meedenkt. 9. Blijf op koers door geregeld te herbalanceren en winsten af te romen. 10. Heb geduld: tijd is een belangrijke sleutel voor succes bij beleggen. |
Het bovengenoemde is uitdrukkelijk geen advies voor uw persoonlijke situatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Laat u te allen tijde deskundig informeren.