Bel ons

040 - 222 21 12

Niemand wil ‘het schip in gaan’ door fraude met spaargeld of beleggingen. Per slot van rekening is er hard gewerkt om het vermogen bij elkaar te krijgen. Maar helaas komt het voor dat mooie rendementsbeloften door louche aanbieders uiteindelijk stranden in grote kapitaalverliezen of nog erger; in de ‘grote verdwijntruc’ …

Tot en met september is er dit jaar alleen al in Nederland voor meer dan 13 miljoen euro afhandig gemaakt door dergelijke praktijken; fors meer dan vorig jaar. Nu de rente voor grote spaarders negatief is, is men vatbaar voor mooie aanbiedingen. Begrijpelijk dat er gezocht wordt naar hogere rendementen, ook door onervaren beleggers. Maar, zijn die producten en aanbieders wel zuiver? Staan deze onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandse Bank? Wees extra alert wanneer dat niet zo is! De praktijk leert dat dit een signaal kan zijn voor foute boel. Tenslotte is niet alles wat blinkt van echt goud! 

De AFM en Fraudehelpdesk waarschuwen tegen verschillende vormen van oplichting. Waar op letten wanneer u beleggingsproducten afneemt of met een aanbieder in zee gaat:

Geregeld horen wij over opdringerige investeringsaanbiedingen die telefonisch, per e-mail of via social media gegeven worden. Doorgaans zijn het boiler rooms die proberen snel uw vertrouwen te winnen. Gladde verkopers met foute investeringenkansen kosten altijd geld. Hoe aanhoudend ook, breek het gesprek direct af!

Beleg niet in zaken die u niet begrijpt. Oplichters schermen graag met bijzondere expertises. De strategieën die ze gebruiken voor hun beleggingen zijn zeer complex vertellen ze. Laat u niet opjagen of verleiden. Zorg dat u weet waar het geld voor wordt gebruikt en waar het rendement vandaan komt, anders niet instappen!

Direct hoog gegarandeerd rendement: In het bijzonder nu de rente negatief is, zijn velen gevoelig voor hoge contante uitkeringen. Een aanbieding van een nieuw beleggingsproduct dat meteen veel geld oplevert, vraagt om wantrouwen. Een investering heeft steevast enige tijd nodig om rendement te kunnen opleveren.

Snel winst maken. Laat u niet verleiden door een zogenaamde ‘buitenkans’ waarbij snel geld moet worden gestort om niet te laat te zijn. Als verkopers tijdsdruk opvoeren, is dat een duidelijke waarschuwing!

Ook goede vrienden kunnen u in de war brengen! Wanneer ze u vertellen over ‘geweldige investeringen’ en zeer hoge rendementen van een onbekend bedrijf, wees dan alert! Vaak hebben zij dan al enkele uitkeringen gehad en kregen ‘het goede gevoel’. Maar fraudeurs houden bij aanvang de schijn op om vertrouwen te winnen. Veelal worden uitkeringen gedaan uit de inleg van nieuwe beleggers. Enkele jaren geleden viel meesteroplichter Bernard Madoff met deze vorm van fraude (ook wel Ponzi-fraude) door de mand.

Let ook hierop:

  • Gouden tip; vraag uzelf af waarom de aanbieder van die unieke kans u nodig heeft. Kan hij het niet beter zelf doen?
  • Investeren zonder risico en met garantie: Soms schermen aanbieders met ‘garanties’ of ‘rendementszekerheid’. Check wie de garantie toezegt en hoe financieel sterk deze is en weet ook waarom er geen risico is; hoge rendementen gaan nooit samen met dergelijke toezeggingen. Beleggingen zonder risico’s bestaan niet. Een professionele aanbieder benoemt altijd de risico’s.
  • Gelikte brochures en websites: Imago en uitstraling zijn belangrijk voor oplichters. Zo proberen ze vertrouwen te wekken. Maar waar het om gaat is duidelijke informatie over kenmerken en werkwijze, inclusief de risico’s en kosten.
  • Let extra op wanneer beleggingsproducten vanaf € 100.000 worden aangeboden. Doorgaans is er een prospectusvrijstelling van de AFM; deze producten zijn dan niet gecheckt.

Raadpleeg het AFM register of er vergunning is en bekijk de waarschuwingslijst. Check ook of de adviseur bekwaam en geregistreerd is op de DSi website. Ook van belang: is men aanspreekbaar bij klachten en aangesloten bij het Kifid? Voorkom financiële ellende; doe uitsluitend zaken met solide organisaties en bonafide adviseurs. Neem bij twijfel contact op met de AFM.

Actueel zijn schadegevallen door contracts for difference (cfd’s). Dit zijn zeer risicovolle derivaten waarmee beleggers speculeren op bijvoorbeeld een valuta of een grondstof. 80% van de beleggers die in cfd’s handelen verliest geld, zo waarschuwt de AFM.

Hiernaast zien we malafide aanbiedingen voor cryptomunten, soms met mooie rentebeloften maar met extreme risico’s. Om de marketing hiervan te pushen gebruikt men soms de namen van BN’ers. Diegene die het waagt is vrijwel zeker zijn geld kwijt.

Vorige maand kwam de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) een criminele organisatie op het spoor die tienduizenden mensen heeft opgelicht. In totaal zou er voor tientallen miljoenen euro’s buit zijn gemaakt door de daders. Het verloren geld terugvorderen is vrijwel niet mogelijk.  

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Actuele vacatures

Vacature Fiscalist-Fiscaal Adviseur

Als fiscalist weet jij als geen ander voor welke uitdagingen ondernemers en vermogende families staan, zowel zakelijk als privé. Door je te verdiepen in de situatie van je relaties en tijdig kansen te herkennen, realiseer je het beste resultaat. Dit kan zijn het begeleiden van de onderneming naar de volgende generatie, het doorvoeren van een herstructurering of het oprichten van een familiefonds.

Vacature Beleggingsadviseur

Voor jou draait de wereld van beleggen vooral om inhoud en cijfers, maar je realiseert je als geen ander dat de beleggingsdoelstelling van de relatie centraal staat. Je bent het aanspreekpunt voor bestaande relaties van Duisenburgh. Daarnaast werf je actief nieuwe cliënten binnen je eigen netwerk. Je draagt het beleggingsbeleid van Duisenburgh uit en je deelt je kennis met relaties en collega’s. Je volgt de ontwikkelingen in de financiële markten op de voet. Jouw expertise is tenslotte cruciaal in onze dienstverlening aan vermogende relaties.

Auteur

Jack Verkamman